U Novom Sadu turista u julu mnogo manje nego prošle godine, ali više nego u maju i junu


Posećivali su nas i turisti iz SAD, Francuske, Poljske, Ruske Federacije, Španije, Bugarske, Argentine i Bosne i Hercegovine

Novi Sad su u poslednja dva meseca u najvećoj meri posećivali domaći turisti iz zapadne i centralne Srbije, kao i iz Vojvodine, a info-centre Turističke organizacije Novog Sada (TONS) u tom periodu posećivali su i turisti iz SAD, Francuske, Poljske, Ruske Federacije, Španije, Bugarske, Argentine i Bosne i Hercegovine.

Analitičarka za promociju turističke ponude TONS-a Tihana Putin za „Dnevnik” ističe da je poslednjih dana bilo nekoliko turista iz SAD i nekih drugih zemalja, koji su tu zbog dentalnog turizma ili iz poslovnih razloga, a koji svoje slobodno vreme koriste za obilazak Novog Sada, ali i okolnih mesta. Ona otkriva da su Fruška gora, Dunav, čarde, salaši, manastiri, vinarije, ali i centar grada i Petrovaradinska tvrđava – najčešća mesta koja turisti tokom letnjeg perioda obilaze u našem gradu. Osim toga, često možemo videti strance bicikliste koji na svom prevoznom sredstvu nose mnogo stvari dok, verovatno usput, obilaze Novi Sad.

Kada je u pitanju brojčano stanje turista u julu, Tihana Putin navodi da je, po podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, zabeležen daleko manji broj dolazaka stranih turista u julu u odnosu na prošlu godinu, što je ipak daleko više u odnosu na maj i jun ove godine. Ona ističe da je manji broj turista razumljiv zbog rasprostranjene i proglašene pandemije kovida-19, i dodaje da pad dolazaka domaćih turista iznosi 35,6 odsto u odnosu na jul 2019, dok je stranih turista 88,9 odsto manje u odnosu na isti mesec prethodne godine. Tihana Putin napominje da pad noćenja domaćih turista iznosi 55,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je pad noćenja stranih turista identičan padu njihovog dolaska.

– Bitno je napomenuti da je, po podacima o uplati boravišne takse, koja, osim hotela, hostela, i prenoćišta, obuhvata i registrovani privatan smeštaj u gradu i okolini, ona u maju iznosila više od 400.000 dinara, u junu više od 700.000, dok je u julu prvi put posle vanrednog stanja premašila milion i iznosila 1.230.000, a očekuje se da će tako isto biti i za avgust – naglašava Tihana Putin.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto. NSinfo