Turistička organizacija NS tragom Ajnštajnovih - deo istorije Novog Sada


Na stogodišnjicu rođenja Mileve Marić Ajnštajn na porodičnu kuću Marića postavljena je tabla

Konstatacija da je jedan od najznačajnijih svetskih naučnika Albert Ajnštajn u dva navrata, kako se veruje, boravio u Novom Sadu bila je dovoljna da pokrene mnoge inostrane posetioce da krenu njegovim novosadskim tragom.

Interesovanje je bilo takođe podstaknuto mnogobrojnim publikacijma koje su se bavile privatnim životom slavnog naučnika i to onim periodom kada je svakodnevni život i radost naučnih otkrića delio sa prvom suprugom Novosađankom velikog dara za matematiku, Milevom Marić.

Književne interpretacije i epistolarno dokumentovanje privatnosti bračnog života Ajnštajnovih kretale su se u mnogim pravcima, često u fokus stavljajući usud Mileve Marić Ajnštajn, njihovih sinova Hansa Alberta i Eduarda i netragom nestale kćerke Lizerl.

Treba takođe dodati da su na mnoge posetioce uticali i oni radovi koji su tagali za Milevom Marić Ajnštan kao naučnicom, teoretičarkom i za novim vrednovanjem njenog doprinosa nauci. U tom kontekstu samostalno kreirane turističke ture u vezi sa Ajnštajnovima u Novom Sadu (koje su i danas dominantne) imale su različita polazišta, očekivanja i ishode.

Pročitajte više >> izvor: novisad.travel, foto: NSinfo