Svetski dan gomboca, inicijativa potekla iz Srbije - podrška iz čak 41 zemlje širom sveta


Svetski dan gomboca ima za cilj da očuva gomboce u njihovom tradicionalnom obliku

Svetski dan gomboca 8. septembar prvi put je obeležen, a uspostavljen je na predlog koji je pre skoro mesec dana potekao iz Srbije, a koji su podržali ljubitelji ovog tradicionalnog jela iz čak 41 zemlje širom sveta.

Svetski dan gomboca ima za cilj da očuva gomboce u njihovom tradicionalnom obliku sa šljivama, ali i da motiviše sve one koji se bave gombocama da nastave da ih razvijaju i unapređuju.

Tri simbolike stapaju se u datumu za obeležavanje Dana gomboca, prvo, jer je kraj avgusta vreme kada šljive sazrevaju pa se septembar generalno može smatrati mesecom gomboca, drugo, dve gomboce jedna do druge imaju oblik broja osam (8) i treće, kada se broj osam postavi u horizontalni položaj dobijamo znak za beskonačnost.

Ljubitelji gomboca iz Beograda pokrenuli su inicijativu da se uspostavi Svetski dan gomboca, kroz peticiju koja je otvorena na Instagramu i Fejsbuku.

Za samo 10 dana više od 1.700 komentara iz čak 41 zemlje širom planete podržalo je ovu ideju.

Tako će gomboce, kao jedno od jela sa najdužom tradicijom na svetu, prvi put stati rame uz rame sa svim jelima i napicima koji su svoje dane upisali u svetskom kalendaru.

izvor: Tanjug, 021.rs, agencije, foto: ilustracija