Stiže elektronski gigant - Japanski Nidec Corporation gradi fabriku u Novom Sadu?


Pričamo s dve kompanije iz dve od tri najrazvijenije države na svetu, a reč je o Nemačkoj i Japanu

Dolazak japanske komanije „Nidek” u Novi Sad, kojeg je u četvrtak najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izazvao je i reakcije u pokrajini i gradu, te je istog dana predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izneo određene detalje u vezi s tim, da bi se danas oglasio i novosadski gradonačelnik Miloš Vučević.

Iako bi konačni dogovor mogao da padne naredne sedmice, kada najviše rukovodstvo ove kompanije dolazi u Srbiju na sastanak sa predsednikom Vučićem i pokrajinskim zvaničnicima, ipak ne čudi uzbuđenje koje je zavladalo, pošto se radi o kompaniji vrednoj 700 miliona evra, sa oko 117.000 zaposlenih u svetu, koja pravi elektro-motore za primenu u svim sfermama industrije, od robotike, kompjuterske i video opreme, kućnih aparata, do automobilske industrije i ostvaruje godišnji promet od oko 12,2 milijarde evra.

- Najavio sam da pričamo s dve kompanije iz dve od tri najrazvijenije države na svetu, a reč je o Nemačkoj i Japanu.

Uveliko smo u pregovorima za novu fabriku “Kontinentala” pored Razvojnog centra, koji se nalazi u Pupinovoj palati. Juče je predsedik portvrdio, mi više od godinu dana vodimo pregovore s “Nidekom” ili “Najdekom”, japanskom firmom koja se bavi auto-moto komponentama, odnosno više komponenata u proizvodnji delova za automobile.

Mislim da će sledeće nedelje u Novi Sad i Beograd doći visoka delegacija iz Japana. Oni razmišljaju o investiciji, a Novi Sad je jedan od potencijalnih gradova u Evropi. Nije nam konkurencija nijedan grad u Srbiji, u konkurenciji smo s gradovima u drugim evropskim državama.

Država, Pokrajina i Grad su dali ozbiljnu ponudu i garancije da želimo takvu investiciju u Novom Sadu. Ta investicija može da ide od pola milijarde do milijardu dolara. Planirano je nekoliko hiljada zaposlenih.

Ako nam dođu “Kontinental” i “Nidek” nećemo imati problema sa zapošljavanjem, a znate li kakva je to reklama za naš grad i državu. Hvala i vladi i predsedniku na pomoći - izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, na svom instagramu objavio je da bi „Nidek” trebalo da dođe u industrijsku zonu kod Rafinerije, te da bi trebalo da zaposli više stotina ljudi. On je pojasnio da su prvi kontakti sa „Nidekom” uspostavljeni na sajmu u Minhenu i da čelnici japanske komapnije nakon dve godine pregovora dolaze u Srbiju, nakon što ih je predsednik Vučić u finišu pregovora dodatno zainteresovao za mogućnosti investiranja u Novom Sadu.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija