Stari Slankamen - Neveliko naselje moćne istorije i autentične lepote


U istorijskim izvorima utvrda se pominje 1072. kao Castrum Zelenkamen

Na obodu Fruške gore na mestu koje od pamtiveka bdi nad ušćem Tise u Dunav nalazi se Stari Slankamen. Mit kaže da je tu negde skriven grob Atile Hunskog. Istorija i arheologija svedoče da je na ušću dve moćne ravničarske reke, od praistorije do antičkog doba i srednjeg veka, bilo naseobina, a zatim i utvrđenih gradova. Rimljani su ovde, na temeljima opiduma koji su izgradili Skordisci, sagradili tvrđavu Acumincum, a zatim su na tim temeljima u srednjem veku gradili i Ugari.

U istorijskim izvorima utvrda se pominje 1072. kao Castrum Zelenkamen. Zna se da je početkom XV veka bila pod vlašču despota iz porodice Branković. Osmanski Turci je osvajaju 1521. Porušena je prema odredbama Beogradskog mira koji su 1738. sklopile Austrija i Turska. Ostaci Slankamenačke tvrđave vidljivi su i danas.  Do gornjeg dela tvrđave, sa kog se panoramski pogled pruža na bajkovitu okolinu, može se doći putem, a zatim stazom pored katoličke crkve.

U blizini naselja, na južnim obroncima Fruške gore 1691. odigrala se Bitka kod Slankamena u kojoj je austrijsko-nemačka vojska, u kojoj se borilo oko 10 000 Srba, potukla tursku vojsku. Na taj događaj danas podseća spomenik iz 1892, visok 12 metara, na kome su urezane reči pesme Zmaj Jove Jovanovića na nemačkom jeziku. Put do spomenika, dug par kilometara, počinje između Starog i Novog Slankamena.

Pročitajte više >> izvor, foto: novisad.travel