Održana tribina protiv novog dela grada sa novim zgradama - prekoputa brodogradilišta


Tribina održana na prostoru prekoputa brodogradilišta

"Novi Sad na vodi? Vidi, gari, ne može!" poručeno je sinoć na istoimenoj tribini održanoj na prostoru prekoputa brodogradilišta kojoj je prisustvovalo više od stotinu Novosađana.

Na tribini su govorili arhitekta Dragoljub Bakić, arhitekta i profesor Univerziteta u Novom Sadu Darko Reba, docentkinja na Filozofskom fakultetu Bojana Bodroža, profesor na Filozofskom fakultetu Boris Popov. aktivista pokreta "Odbranimo reke Stare planine" Aleksandar Jovanović Ćuta i bivši gradonačelnik Novog Sada i šef novosadskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković. Raspravu je moderirao novinar Nedim Sejdinović iz Centra za održive zajednice, prenosi 021.rs.

Pročitajte više >> izvor: 021.rs, agencije


Novosadski odbor Srpske napredne stranke ocenio je da na na tribini "Novi Sad na Vodi? Vidi gari, ne može!" koja je održana sinoć u blizini Brodogradilišta izrečen veliki broj netačnih informacija u vezi sa Planom generalne regulacije priobalja na levoj obali Dunava u Novom Sadu.

"Na području Brodogradilišta koje predstavlja ruglo Srpske Atine, ali i samo dva odsto ukupne površine Plana generalne regulacije priobalja, biće izgrađen stambeno—poslovni kompleks. U okviru njega objekti turističko-poslovnih sadržaja koji će biti otvoreni za posetioce, korisnike i stanare. Kompleks bi bio povezan sa jedne strane sa šetalištem na nasipu, a sa druge, sa Ribarskim ostrvom i Kameničkom adom", saopštavaju novosadski naprednjaci.

Ističu da bi stambeni kompleks površine 7.200 kvadrata bio javne namene, te da bi na površini od 32.000 kvadrata bilo uređeno šetalište i biciklistička staza, sa ozelenjenim i parterno uređenim prostorima.

"Ovakav plan čini da prostor oko sadašnjeg Brodogradilišta bude dostupan građanima tokom cele godine, a time se doprinosi i ekonomskom efektu kompleks Kamenička ada. Površine pod šumom na prostoru Kameničke ade biće povećane sa 24 na 38,62 hektara, što čini 61 odsto celokupne površine koju obuhvata Plan. Posebna pažnja posvetiće se očuvanju staništa ptica", objašnjavaju.

Pročitajte više >> izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija, Stael Guimarães, Pexels


Brodogradilište novi deo grada: Novi Sad dobija nove najviše zgrade - 20 spratova pored Dunava?