Novi termin za rijaliti programe - od 23 do 6h? "Rizik od normalizacije takvog ponašanja"


Rizik od normalizacije inače neprihvatljivog ponašanja u društvu

Do kraja godine rijaliti programi trebalo bi da dobiju novi termin emitovanja – od 23 sata uveče do šest ujutru.

Nakon što REM izradi "pravilnik o emitovanju rijaliti programa prisilnog okruženja", nacrt ide na javnu raspravu, a zatim i na mišljenje Ministarstvu.

"Ono što je do Saveta REM-a će biti relativno brzo, mi smo doneli odluku. Kancelarija će uraditi relativno brzo taj pravni deo posla, pogotovu jer već postoji preporuka o vremenu emitovanja", navodi Slobodan Cvejić, član Saveta REM-a.

Dosadašnje preporuke se, kaže član REM-a nisu poštovale. To je i jedan od glavnih razloga za donošenje novog propisa.

"Za preporuke se obično kaže da one služe za ujednačavanje prakse u jednoj oblasti. Jedino što se ujednačilo je praksa stalnog pojavljivanja takvih scena i vrlo negativnog uticaja, stalno kažemo na mlade, ali ovo ima negativan uticaj na celo stanovništvo", dodaje Cvejić.

Dvadesetčetvoročasovni život pred kamerama u Srbiji se emituje već 14 godina. Menjao se format, broj sati posvećenih takvim sadržajima, ali i uticaj koji mogu imati na one koji ih prate.

"Ono što je problem, što medijski sadržaji imaju tendenciju da se visoko normalizuju u društvu, tako da i mnogo toga što smo gledali i što bismo privatno rekli da je neprihvatljivo, kada dobije medijski prostor i tako široku rasprostranjenost dobija i rizik od normalizacije takvog ponašanja", kaže psihijatar Nevena Čalovska Hercog.

Emitovanje rijaliti programa u regionu je različito regulisano – još pre četiri godine Crna Gora je odlučila da su takvi sadržaji dozvoljeni posle 23 sata, ali se to ograničenje ne odnosi na kablovske programe.

U susednoj BiH otišli su sat dalje, pa se rijaliti programi mogu gledati samo posle ponoći.

izvor: agencije, foto: cottonbro, Pexels