Nove olakšice za novosadske firme zbog epidemije korone


Privreda će se ovako pomoći sa ukupno tri miliona evra

Novosadska vlast će na sednici Skupštine grada, koja će se održati u petak, 2. oktobra, usvojiti nove mere za firme kako bi im se olakšalo poslovanje usled krize izazvane epidemijom virusa korona.

Predviđeno je da se u naredna tri meseca deo privrednika oslobodi obaveze plaćanja komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru, a to će se odnositi na bioskope, turističke agencije i hotele. Takođe, biće ukinuta naknada za korišćenje javnih površina za sve svrhe osim za prodaju štampe i prodaju zanatskih i sličnih proizvoda.

U odluci se navodi da se ove mere donose kako bi se privrednicima omogućila likvidnost i pomoglo privrednim subjektima koji su najviše ugroženi korona krizom.

Odluka o oslobođenju od komunalne takse za isticanje firme u iznosu od 99 odsto za period oktobar-decembar se, kako se navodi u odluci koja ide pred odbornike, odnosi na preduzeća koja se bave delatnošću prikazivanja kinematografskih dela, zatim delatnosti putničkih agencija, turističkih-operatora i rezervacija i hoteli i slični smeštaj.

U drugoj odluci se navodi da će se naknada za korišćenje javnih površina na teritoriji Novog Sada za postavljanje kioska, letnjih i zimskih bašti, pokretnih tezgi za izlaganje i prodaju robe i uređaja za kokice u naredna tri meseca umanjiti za 99 odsto.

Ovim odlukama Grad će smanjiti svoje prihode u budžetu u iznosu od 855.368 dinara po osnovu takse za table, a za 18.920.780.31 dinara po osnovu naknade za korišćenje javnih površina.

Novi Sad je proletos već doneo određene mere kako bi pomogao privrednicima, pa je tako umanjio cenu zakupa poslovnog prostora, cenu tezgi na pijacama, uveo je mogućnost odloženog plaćanja naknada i slično.

Gradonačelnik Miloš Vučević je pre mesec i po dana govoreći o već donetim merama, kao i o novim koje se sada usvajaju, naveo da će se privreda ovako pomoći sa ukupno tri miliona evra.

izvor: 021.rs, agencije, foto: NSinfo