Nova Podbara - više stanovnika: Nov kolovoz, parking, pešačke staze, osvetljenje, zgrade, drveće, trava...


Bitno je naglasiti da je postojeće zelenilo u Ulici Marka Miljanova očuvano u najvećoj mogućoj meri

Tokom leta ekipe brojnih preduzeća bile su, i još su, angažovane na uređenju i obnovi nekoliko ulica na Podbari.

Kako ističu iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, poslednjih godina, s intenzivnom izgradnjom više stambenih objekata, u tom delu grada došlo je do znatnog povećanja broja stanovnika, a samim tim i vozila.

Promenom strukture stanovanja, otežan je prvenstveno pešački, ali i saobraćaj uopšte, a evidentan je i problem s parkiranjem, zbog čega postoji opravdana potreba za rekonstrukcijom ulica u tom naselju.

U ulicama Dušana Vasiljeva, Žarka Vasiljevića, Stevana Milovanova i Kozačinskog tokom jula završena je izgradnji saobraćajnih površina, a vrednost tog posla je 129,5 miliona dinara. Sem kolovoza, izgrađene su obostrane pešačke staze, obostrani parkinzi, kolski prilazi i javno osvetljenje. U te četiri ulice izgrađeno je ukupno 221 parking-mesto, a na svakom četvrtom ostavljen je prostor za sadnju drveća. Taj posao bio je usklađen s rekonstrukcijom kanalizacione mreže i radovima JKP „Vodovod i kanalizacija”.

U narednom periodu, ističu iz Uprave, planirano je uređenje još 22 ulice na Podbari, za koje je trenutno je u izradi projektna dokumentacija, prenosi Dnevnik.

Krajem prošle godine počeli su obimni radovi u Ulici Marka Miljanova, koji podrazumevaju izgradnju saobraćajnih površina s pratećom infrastrukturom i javnim osvetljenjem. U pitanju je zajedničko finansiranje AP Vojvodine i Grada Novog Sada, ceo posao procenjen je na 197 miliona dinara i očekuje se  da bude završen tokom oktobra.

U decebru 2019. najpre je pripremljen teren za rekonstrukciju kanalizacije i toplovoda, investitori tog dela posla su JKP „Vodovod i kanalizacija”, odnosno JKP „Novosadska toplana”, a izvođač DOO „Put-invest” Novi Sad.

Do sada su kompletno završeni radovi na deonici od Ulice Đorđa Rajkovića do budućeg kružnog toka (kod Kvantaške pijace) i u tom delu ulice omogućeno je odvijanje saobraćaja. Izgrađen je kolovoz širine šest metara (dužina 400 m), zatim obostrani parkinzi, obostrane pešačke staze, biciklistička staza s desne strane (posmatrano iz pravca Keja) i javno osvetljenje.

Bitno je naglasiti da je postojeće zelenilo u Ulici Marka Miljanova očuvano u najvećoj mogućoj meri, te da je završen i projekat za pejzažno uređenje te ulice, za šta je ishodovana i građevinska dozvola.

Ekipe JKP „Gradsko zelenilo” biće angažovane na ozelenjavanju – sadnji novog drveća u planiranim otvorima na parkiralištu, ozelenjavanju kružnog toka, sadnji trave i ukrasnog žbunja i ozelenjavanju površina između kolovoza i pešačkih staza. Ti radovi finansiraće se iz budžeta Grada, preko Gradske uprave za zaštitu životne sredine, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo