Najveći broj takmičara u istoriji: Učenik Jovine gimnazije na informatičkoj olimpijadi osvojio prvo zlato za Srbiju


Na olimpijadi su učestvovalo 343 takmičara iz 87 zemalja

Četvoročlana ekipa Srbije osvojila je jednu zlatnu i dve bronzane medalje na 32. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi održanoj onlajn u organizaciji Singapura, saopštilo je Društvo matematičara Srbije.

Na olimpijadi su učestvovalo 343 takmičara iz 87 zemalja, što je najveći broj takmičara u istoriji ovog takmičenja, a četverac mladih informatičara iz Srbije ostvario je izuzetan uspeh, ocenjeno je u saopštenju.

Tadija Šebez, učenik Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu, osvojo je zlatnu medalju sa 94,60 osvojenih poena, Jovan Bengin, učenika Matematičke gimnazije u Beogradu, izborio se za bronzanu medalju 53,33 poena a bronza je sa osvojena 48,72 poena pripala i Mateji Vukeliću iz Matematičke gimnazije u Beogradu. Njegov školski drug Mladen Puzić iz Matematičke gimnazije osvojio je 34,67 poena.

"Tadija Šebez ostvario je zaista izuzetan uspeh jer je ovo je prvi put da predstavnik Srbije osvoji zlato na informatičkoj olimpijadi, a zanimljivo je i da je on - uz takmičara Rusije sa istim brojem bodova - najbolje plasirani takmičar koji nije azijskog porekla", navedeno je u saopštenju.

Konačni rezultati biće proglašeni u sredu, ali se ne očekuju izmene u odnosu na preliminarne rezultate, saopštilo je Društvo matematičara.

Vođe ekipe bili su Marko Savić i Dušan Zdravković.

izvor: FoNet, agencije, foto: facebook.com/Petlja.org