Mnogi su tek sada otkrili svoju zemlju - Letovanje u Srbiji kao nova opcija


Početak ove godine, za Srbiju je bio rekordan, kada je turizam u pitanju. U januaru mesecu, broj noćenja stranih gostiju skočio je za 28, a u februaru 18 odsto, što je ukazivalo na to da ćemo imati odličnu turističku godinu.

A onda se desila pandemija, te je ceo svet pogođen virusom kovid 19. Iz Turističke organizacije Srbije za B92.net objašnjavaju da u aprilu gotovo da nije bilo turističkog prometa.

"Imali smo 95 odsto manje ostvarenih noćenja nego u istom mesecu prošle godine. Posle višemesečnog pada turističkog prometa, u avgustu, domaći turisti beleže rast od preko 25 odsto kada su u pitanju dolasci pre svega na planine i u banje u Srbiji", kažu iz TOS-a.

Podaci su takvi da je broj noćenja domaćih turista u julu u odnosu na isti mesec prošle godine manji za svega 3,2 odsto, u junu je taj pad bio 17 odsto, dok je mesec dana ranije iznosio čak 76 odsto.

"To nam govori da se vratilo poverenje naših građana za putovanje u zemlji. Tome je značajno doprinela i kampanja TOS-a pod sloganom "Izaberi svoju avanturu! #vidisrbiju", tokom koje smo pokazali da su svaki korak, zaveslaj, staza… u Srbiji nova avantura", ističu iz ove organizacije.

"Korona nas je naučila da treba da negujemo i razvijamo domaći turizam. Naučila nas je da je Srbija lepa. Mnogi su tek sada otkrili svoju zemlju, što se može izdvojiti kao pozitivno u ovoj situaciji", kaću iz TOS-a.

Kako globalna ograničenja putovanja počinju da se ublažavaju, odredišta širom sveta fokusiraju se na rastući domaći turizam, a mnogi nude podsticaje građanima da istražuju svoje zemlje.

Prema Svetskoj turističkoj organizaciji (UNVTO), s obzirom da će se domaći turizam vratiti brže od međunarodnih putovanja, ovo predstavlja priliku i za razvijene i za zemlje u razvoju da se oporave od socijalnih i ekonomskih posledica globalne pandemije.

"Svesni smo činjenice da su sve zemlje lepe na svoj način. Ipak, ono što turisti koji posete Srbiju najčešće izdvajaju kao jedinstveno i retko gde drugde viđeno je toplina naših ljudi, srdačnost i gostoprimstvo, što čini boravak u našj zemlji kao "kod kuće" i zbog čega nam se turisti vraćaju. To je apsolutno ono što izdvaja Srbiju od drugih destinacija", zaključili su iz TOS-a.

izvor: b92.net, agencije, foto: Turistička organizacija Novi Sad