Ministar posetiocima nacionalnog parka poštom vratio smeće koje su ostavili


Pokupili smo vaše smeće i spakovali u kartonsku kutiju te vam ga šaljemo kući

Posetioci nacionalnih parkova na Tajlandu mogli bi ubrzo da počnu da primaju po povratku kući pakete u kojima im uprava šalje smeće koje su ostavili za sobom.

Nakon brojnih posetilaca koji su za sobom ostavili gomile smeća prošlog vikenda u Nacionalnom parku Kao Jai blizu Bangkoka, ministar životne sredine Varavut Silpa-arča je smeće upakovao i vlasnicima vratio poštom.

Našla smeće na Fruškoj gori pa ga poštom vratila vlasniku


"Pokupili smo vaše smeće i spakovali u kartonsku kutiju te vam ga šaljemo kući. Ovo bi trebalo da vas nauči da više nikada nigde ne bacate smeće", stoji u poruci priloženoj u paketu.

Kamperi se po dolasku prijavljuju upravi nacionalnog parka pa je lako saznati njihovu tačnu adresu i lokaciju njihovih šatora uz koje je ostavljen otpad.

Ali, uz kutiju smeća nesavesni kamperi dobiće i prijavu lokalnoj policiji zbog kršenja propisa o nacionalnim parkovima, piše portal "The Thaiger".

"Smeće može biti opasno za životinje poput srna ako ga pojedu i pokušaju da svare plastični otpad koji ljudi za sobom ostave", objašnjava Narin Pinsakul iz Nacionalnog parka Kao Jai.

Ministar je na svojoj Fejsbuk stranici postavio fotografiju praznih flaša i kesica od grickalica spremnih za slanje poštom.

Zagađenje životne sredine smećem kažnjivo je zatvorom do pet godina ili globom do 500.000 bahta (16.000 dolara) prema tajlandskom zakonu o očuvanju životne sredine.

Nacionalni park Kao Jai otvoren je 1962. i najstariji je nacionalni park na Tajlandu. Svojim vodopadima i impresivnim biljnim i životinjskim svetom na više od 2.000 kilometara kvadratnih smatra se jednim od najlepših parkova u toj državi jugoistočne Azije.

izvor: Hina, agencije, foto: ilustracija, Joe Murphy, Pixabay

Našla smeće na Fruškoj gori pa ga poštom vratila vlasniku