Minimalac bi mogao da bude povećan za 2.000 dinara


Iznos minimalne zarade danas iznosi oko 30.000 dinara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je mogućnost da visina minimalne zarade bude povećana za 2.000 dinara.

"Minimalac je 2012. godine bio 15.600 dinara. Ako uspemo za još 2.000, a nadam se da hoćemo, to zaista nije malo, onda je to dvostruko više za poslednjih osam godina", rekao je Vučić za RTS.

Vučić je naveo da to svakako nije 100 odsto u realnom novcu, ali je oko 65 odsto, iz čega se "vidi koliko je danas bolje u Srbiji i koliko se situacija u zemlji promenila".

Dodao je da će se iznos za koji će se povećati minimalac pokriti kroz neoporezovani deo dohotka.

"Molim poslodavce da to prihvate i da razumeju da država mora da se bori za radnike", rekao je Vučić.

Poslodavci, sindikati i Vlada Srbije nisu još postigli dogovorili o procentu povećanja minimalca za 2021. godinu.

Sindikati, podsećamo, traže da minimalna mesečna zarada mora da bude dovoljna za minimalnu korpu namirnica koja košta 37.500 dinara, a kako su rekli, predstavnici Ministarstva finansija predložili su na sastanku povećanje od četiri do šest odsto.

"Poslodavci su pristali da se minimalna cena rada poveća za deset odsto uz uslov da se neoporezivi deo zarade sa 16.000 dinara poveća na 19.000 dinara", rekao je ekonomski savetnik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Zoran Ristić.

"Sindikati smatraju da će se tako tvrdim stavom predstavnika Vlade Srbije, uprkos dogovoru od pre dve godine da se minimalac naredne godine, za koju se sada utvrđuje, izjednači sa vrednošću minimalne potrošačke korpe, pojačati odliv kvalitetne radne snage", rekao je Ristić u utorak.

Istakao je da sindikati, "UGS" Nezavisnost" i Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS), smatraju da je "Vlada Srbije ostala pri orijentaciji da Srbija ostane zemlja jeftine radne snage".

Ristić je rekao da je za 14. septembar zakazana sednica SES-a i da na njoj najverovatnije neće biti nađeno kompromisno rešenje za povećanje minimalca jer su stavovi jako suprotstavljeni. Prema Zakonu o radu, ukoliko poslodavci, sindikati i Vlada Srbije ne postignu dogovor do 15. septembra za narednu godinu, odluku o minimlanoj ceni rada donosi Vlada.

izvor: Tanjug, Beta, 021.rs, agencije, foto: ilustracija