Jesen bi trebalo da bude toplija i suvlja


Od 5. do 18. oktobra toplije od proseka, sa temperaturom od 23 do 27 stepeni

Prognostičar iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Branko Bijelić izjavio je da bi i jesen trebalo da bude toplija i suvlja, kao i da će biti Miholjskog leta, jer se očekuje da od 5. do 18. oktobra bude toplije od proseka, sa temperaturom od 23 do 27 stepeni.

On je za RTS rekao da bi srednje jesenje temperature trebalo da budu od 9 do 14 stepeni Celzijusa.

Do 25. septembra očekuju se temperature kao i sada, od 26 do 30 stepeni. U petak na subotu se očekuje naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, umerenim severozapadnim vetrom i padom temperature za sedam do devet stepeni.

Takvo vreme se, kaže Bijelić, nastavlja sve do utorka, s tim da će biti sve stabilnije.

Bijelić navodi da bi od 26. do 29. septembra trebalo da bude više kiše sa količinom padavina od 10 do 20 milimetara, lokalno i do 40 milimetara.

Na kraju naredne nedelje, 4. oktobra se očekuje toplije sa dnevnim temperaturama od 21 do 26 stepeni.

Prema njegovim rečima, do kraja oktobra se ne očekuje pojava prizemnih mrazeva, osim u kotlinama i rečnim dolinama i visoravni u zapadnoj Srbiji.

Bijelić je naveo da je proteklo leto u severnim, centralnim i zapadnim delovima Srbije bilo toplije od proseka, dok je u ostatku zemlje bilo prosečno toplo vreme. Srednja letnja količina padavina je bila iznad proseka u odnosu na višegodišni prosek padavina.

Najviša temperatura tokom leta bila je 31. avgusta u Ćupriji od 36,9 stepeni, dok je najniža temperatura izmerena tokom jula u Kuršumliji kada je bila 4,1 stepen.

izvor: FoNet, RTS, agencije, foto: Pexels