Iz Novog Sada - pogled u svemir: Druženje s astronomima na terenu Sokolskog društva


Posetioci će imati priliku da posmatraju nebo

Druženje s novosadskim astronomima, uz sve propisane mere zaštite od koronavirusa, biće organizovano u subotu 05.09. od 20 časova u dvorištu Sokolskog društva, Ulica Ignjata Pavlasa 4.

Članovi triju astronomskih društava, „Novi Sad”, „Lira” i „Kosmos”, izložiće svoje teleskope, a posetioci će imati priliku da od 21.30 čas, kad se pojavi Mesec, posmatraju nebo.

Pod svetlima reflektora biće organizovano predstavljanje tri nove knjige iz astronomije, kao i najnovijeg broja časopisa „Elementi”, a planirana je i projekcija filma o dosadašnjih 20 letnjih astronomskih kampova koji su organizovani na Letenki.

Na pitanja posetilaca odgovaraće direktor Departmana za fiziku na PMF-u prof. dr Dušan Mrđa, urednik Astronomskog magazina i predsednik Astronomskog društva „Lira” Aleksandar Zorkić, kao i astronom i predsednik Astronomskog društva „Kosmos” Miloš Gagić.

Organizatori okupljanja su Sokolski kulturni centar, knjižara u holu Sokolskog doma „Mala velika knjiga”, kao i Udruženje „Slovo”, a domaćin astronomske večeri biće novosadski knjižar Radmilo Mulić.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Yuting Gao from Pexels