"Idemo u reindustrijalizaciju Novog Sada, ne bojimo se fabrika - odluka Nideka do kraja godine"


Sama investicija je vredna između pola milijarde i milijardu evra

Odluka o tome da li japanski "Nidek" dolazi u Novi Sad, najverovatnije će biti poznata do kraja godine, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević, dodajući da je Grad spreman da bude ozbiljan partner.

„Verujem da smo delegaciju „Nideka“ ubedili da i naša država Srbija i Novi Sad daju najbolje uslove za njihovu investiciju, da imamo komparativne prednosti u odnosu na neke druge lokacije u Evropi.

Oni su najavili da će početkom sledeće godine doneti konačnu odluku, ali predsednik Vučić ih je zamolio da to bude do kraja godine“, saopštio je Vučević.

To bi bila fantastična investicija za Novi Sad, kaže Vučević.

"Radi se o jednoj od najvećih korporacija, ne samo u automobilskoj industriji. To bi svakako značilo nekoliko hiljada radnih mesta, a sama investicija je vredna između pola milijarde i milijardu evra. Mi smo spremni da im budemo ozbiljan partner i da im damo sve prednosti i pogodnosti ako dođu u Novi Sad, jer će zaposliti ljude iz celog Južnobačkog okruga", kazao je gradonačelnik Novog Sada.

Neke od snažnih prednosti Novog Sada su Fakultet tehničkih nauka, Elektrotehnička i Mašinska škole, jer su Japanci veoma zainteresovani za pitanje dualnog obrazovanja, kaže gradonačelnik.

"Pregovaramo i sa jednom nemačkom firmom, sa njima smo nešto dalje stigli. Čekamo i da BMTS uskoro otvori fabriku u Radnoj zoni „Sever 4“. To su dobre vesti za ekonomiju i budžet, i zato je bitno da idemo u reindustrijalizaciju Novog Sada i da se ne bojimo fabrika. Verujem i da naš grad i naša država pružaju dobru perspektivu za ostanak ovde", dodao je Vučević.

Vučević je podsetio na to da je Novi Sad nastajao i razvijao se uz fabrike, koje smo, kako kaže, izgubili u pljačkaškim privatizacijama.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija