I đaci iz medicinske i umetničke žele u IT


Na tržištu rada postoji velika potražnja za stručnjacima u oblasti informacionih tehnologija

Jedna od četiri katedre na Departmanu za industrijsko inženjerstvo i menayment na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) je Katedra za informaciono-komunikacione sisteme, koja je odgovorna za studijski program akademskih studija Inženjerstvo informacionih sistema, već godinama najprivlačniji za mnogo veći broj studenata nego što taj studijski program može da primi.

Prof. dr Sonja Ristić za „Dnevnik” potvrđuje da je broj maturanata koji biraju taj studijski program kao prvu želju veći od 80, za koliko je program akreditovan za upis na prvu godinu studija, dok je broj onih koji ga odaberu i kao drugu ili treću godinu oko 300. Pri tome, broj studenata na budžetu je 30, dok se 50 studentata upisuje kao samofinansirajući.

Prof. Ristić otkriva da je studijski program Inženjerstvo informacionih sistema najmlađi studijski na Departmanu. Akreditovan je 2014. godine, kada je upisana prva generacija studenata, a prvi diplomirani inženjeri informacionih tehnologija promovisani su četiri godine kasnije, 2018. Po njenim rečima, taj studijski program je nastao „iz potrebe za produbljivanjem izučavanja problema iz domena informacionog menaymenta i primene informaciono-upravljačkih i komunikacionih sistema u proizvodnji i poslovanju”.

– Na tržištu rada postoji velika potražnja za stručnjacima u oblasti informacionih tehnologija, ali je uočljiva velika raznolikost, kako u aplikativnim domenima, tako i u vrstama specijalizovanih znanja iz te oblasti koje poslodavci traže – ističe prof. Sonja Ristić. – Na osnovu toga može se zaključiti da tržište rada zapravo ima velike potrebe za IT stručnjacima koji imaju široko obrazovanje u oblasti IT, uz jasno izraženu sposobnost da opšte znanje brzo i kvalitetno specijalizuju, kako za konkretne metode, tehnike i alate, tako i za dati aplikativni domen, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Gustavo Fring, Pexels