Gradić treba čuvati: Stanovnici u akciji očistili ulice - pomažu i najmlađi


Vredni stanovnici petrovaradinskog Gradića okupili su se povodom Svetskog dana čišćenja planete, da urede svoj kraj i očiste smeće s ulica u podgrađu, koje još čuva autentičnost davnih baroknih vremena. Akciju je organizovala Inicijativa „Gradić”

– „Gradić” prvi put organizuje akciju čišćenja, ali ja sam pre dve godine učestvovala u akciji čišćenja Provijantskog bastiona sa sjajnim ljudima iz UGRIP-a, kada se okupilo više od 130 učesnika – istakla je u ime Inicijative stanovnica Gradića Zvjezdana Tomašević Josifov, prenosi Dnevnik.

– Mali broj komšija se danas odazvao, tako da ne verujem da ćemo uspeti da očistimo sve što smo planirali, ali sigurno ćemo akcijom obuhvatiti Trg vladike Nikolaja, delove iza Zavoda za zaštitu spomenika kulture i ispred crkve u Štrosmajerovoj, a potom ćemo do Beogradske kapije. Činjenica je da sad imamo sređene fasade i krovove, ali problem je loša organizacija građana. U bu­dućnosti Gradić vidim s još parternog uređenja nekoliko ulica i Trga vladike Nikolaja, bez saobraćaja i s mnogo turista. Naredne godine, poslednjeg petka u maju, planiramo da organizujemo Svetski dan komšija. U Gradiću živim 31 godinu.

Najmlađa učesnica akcije bila je dvogodišnja Marina Đerić, sa četvorogodišnjim bratom, mamom i tatom.

– Podržali smo akciju i smatram da je dobro da i deca učestvuju i pomognu jer ih je od malih nogu potrebno učiti da je dobro čuvati i održavati okolinu, a ne samo sopstveni prostor – potvrdila je majka vrednih malih učesnika Ivana Hamp. – Juče smo od komšinice čuli za akciju i odmah smo se porodično odazvali. U Gradiću mi se najviše dopada supkultura – potpuno drugačiji sklop ljudi, zgrade koje odišu kulturom neke druge epohe, države, nekog drugog grada. Podr­žavamo korisne akcije i sve deci detaljno objašnjavamo, bez zablude da nešto neće razumeti jer su mali. Sve razumeju, prenosi Dnevnik.

Podgrađe Petrovaradinske tvrđave u budućnosti vidim kao veliki potencijal. Izuzetno je turistički privlačno i pogodno za razne kulturološke sa­držaje. Takođe, ovde su nekoliko puta snimane serije i filmovi, te budući da odiše istorijskim duhom, Gradić treba čuvati, održavati i ne dozvoliti da bude uništen.

Podršku akciji i stanovnicima Gradića pružili su JKP „Čistoća”, koje je učesnicima poklonilo 100 džakova za smeće, hostel „Varadin IN”, koji je poklonio rukavice, prodavnice „Bis” i „Univer partner”, a na kraju tročasovnog čišćenja, počastili su se poslasticama restorana „Moja tvrđava” i poslastičarnice „Multi-tarte”. Akcija se nastavlja i danas, čemu će se priključiti učenici i nastavnici privatne Osnovne škole „Tvrđava”.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija