Cene i do 200.000 evra - Veliko interesovanje za vikendice u Vojvodini


Interesovanje za kupovinu vikendica poraslo blizu 40 odsto

Mere zaštite poput karantina i samoizolacije u prvom naletu kovida-19 doprinele su naglom porastu interesovanja za kupovinu vikendica.

Republički geodetski zavod je u polugodišnjem izveštaju nedavno objavio da je za prvih šest meseci 2020. godine interesovanje za kupovinu vikendica poraslo blizu 40 odsto, u odnosu na isti period prošle godine.

Geodeti su naveli da je sklopljen 551 ugovor, najviše u regionu Vojvodine, piše novosadski Dnevnik.

Čitajući polugodišnji izveštaj, uočava se da se u Sremu najbolje trgovalo vikendicama, pošto je u opštini Inđija sklopljeno najviše kupoprodajnih ugovora – 98, potom u Novom Sadu – 35, Sremskim Кarlovcima – 28.

Mada nije navedeno gde se kuće za odmor tačno nalaze, osim da na turistički atraktivnim lokacijama nije zabeležen značajan broj kupoprodaja, zna se da su kuće za odmor izgrađene u vikend-naseljima u blizini Dunava, na Fruškoj gori i u neposrednoj blizini specijalnih rezervata prirode.

Naveden je podatak da su primetno porasle kupoprodaje vikendica čije su cene bile iznad 20.000 evra, što može ukazati na to da su kućama cene porasle, da su novi vlasnici birali vrednije nekretine i da je na to uticala epidemija koronavirusa.

Vrednost kupoprodajnih ugovora nije nimalo mala i, ako se uzmu u obzir domaće prilike, može se zaključiti da imamo finansijski imućne pojedince koji su bez problema spremni da izdvoje pozamašnu sumu novca za povremeni boravak u takvim nekretninama.

Izveštaj pokazuje da se u Sremu nalaze najvrednije nekretnine za odmor.

Najskuplja vikendica prodata je u Inđiji – za 200.000 evra, a u Irigu za 130.000 evra. Znatno manje – 50.000 evra – plaćena je vikendica u Beočinu. U Bačkoj, u Novom Sadu najskuplja vikendica koštala je 111.000 evra, a za gotovo dva i po puta manje novca prodata je najskuplja vikendica u Banatu – u Beloj Crkvi, za 49.000 evra.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Stefan Stefancik, Pexels