Broj igrača probio sve rekorde: Industrija video-igara u Srbiji donosi 100 miliona dolara


Porast između 30 i 80 odsto, a raste i prodaja platformi i igara

Pandemija koronavirusa je u celom svetu, pa naravno i u Srbiji, dovela do promena u poslovanju i organizovanju rada. Pojedine delatnosti se zbog pririode posla ne mogu prilagoditi novim uslovima poslovanja pa mnoge privredne grane beleže velike gubitke.

Međutim, ima i onih koje su se pokazale veoma otporne pa su u industriji video-igara zabeleženi veoma dobri rezultati – i u Srbiji i u svetu.

Industrija video-igara u Srbiji donosi godišnje između 50 i 100 miliona dolara, s jasnom tendencijom rasta, koji je prisutan i u svetu, a u Gejming asocijaciji kažu da je Srbija već našla svoje mesto na globalnoj mapi te industrije i da je tokom pandemije koronavirusa broj igrača probio sve rekorde.

Istraživanje stručnog udruženja „Bitkom”, objavljeno u Berlinu, pokazalo je da je kriza izazvana pandemijom koronavirusa izazvala pravi „bum” u gejming industriji jer se više vremena provodi uz igranje video-igara, te u Srpskoj asocijaciji industrije video-igara navode da je epidemija donela očekivani rast u broju igara.

Menadžerka SGA Kristina Janković je za Tanjug rekla da je, u zavisnosti od meseca, prodaja igara, broj preuzimanja i prodaja konzola rasla na različitim tržištima od 30 do 80 odsto. Po njenim rečima, rad na novim igrama je nastavljen, otvoreno je na desetine radnih mesta u različitim kompanijama, a u Srbiji se najviše radi na igrama za mobilne uređaje jer je to najpogodnije za manje timove koji još nemaju novca za kompleksnije projekte. Ona ističe da se u uslovima krize izazvane pandemijom kovida-19 pokazalo da je gejming industrija, kako svetska, tako i naša, dosta otporna.

Broj igrača je, bukvalno, probio sve rekorde, rekla je Kristina Janković.

U zavisnosti od žanra, dodala je, platforme i meseca koji se posmatra, porast je između 30 i 80 odsto, a raste i prodaja platformi i igara – i u Srbiji i u svetu.

izvor: Tanjug, agencije, foto: Gustavo Fring, Pexels