Aptiv u Novom Sadu - otvara 600 novih radnih mesta


Zbog pandemije koronavirusa privreda u celom svetu suočila se s problemima u poslovanju.

Ta situacija nije zaobišla ni auto-industriju – od svetski poznatih proizvođača automobila do onih koji proizvode delove za tu granu privrede.

Budući da u Srbiji ima dosta fabrika koje proizvode komponente za auto-industriju, mnogi pogoni su, stupanjem na snagu vanrednog stanja u martu, praktično prestali da rade.

Među fabrikama koje su bile primorane na taj korak je i „Aptiv”, kompanija koja u Srbiji posluje od 2015. godine.

Inače, „Aptiv” je multinacionalna kompanija koja posluje u 44 države, ima 126 fabrika u svetu i 160.000 zaposlenih.

Ipak, po rečima supervizora u HR „Aptiv Novi Sad” Olje Mišić, tokom pandemije se, zapravo, nije radilo samo dve nedelje, a nakon toga je rad, u skladu s novonastalom situacijom, kojoj su svi morali da se prilagode, i u skladu s potrebama partnera, a da bi se ispoštovali rokovi isporuke, postepeno uspostavljan, prenosi Dnevnik.

Istovremeno, tokom pandemije nijedan radnik nije ostao bez posla, a po rečima Olje Mišić, svim radnicima kojima je status ugovora bio na određeno, ugovor o radu automatski je produžen, pa je tako sačuvano 410 radnih mesta.

– Kompanija „Aptiv” u Srbiji posluje već pet godina, prva fabrika otvorena je u Novom Sadu, a od 150 radnika, koliko ih je bilo na početku, sada na posao dolazi 3.700 zaposlenih – kaže Olja Mišić.

– Osim u Novom Sadu, gde imamo dve fabrike, 2018. godine je otvorena i fabrika u Leskovcu. U pogonima „Aptiva” proizvode se električne instalacije za auto-industriju svetskih poznatih proizvođača automobila.

Po njenim rečima, auto-industrija se značajno oporavila od udara pandemije, a broj poslova i projekata raste. Da bi se odgovorilo na te zahteve, „Aptiv Novi Sad” planira da poveća broj zaposlenih. Već sad je dosta novozaposlenih, a novih radnih mesta biće još jer je u toj kompaniji u planu i proširenje proizvodnje

– Od početka avgusta do sada potpisani su ugovori o radu s 440 novih radnika, a do kraja godine planiramo da zaposlimo još oko 600 – kazala je Olja Mišić za Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija