Veliko interesovanje za budući most u Novom Sadu - početkom jeseni oficijelne ponude velikih kompanija


Velike kompanije dolaze i konkretno pričaju o tom projektu

Obeležavanje plovnog puta navigacionim bovama na Dunavu kod Novog Sada bilo je povod da se juče na Keju javnosti obrate ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović i gradonačelnik Miloš Vučević.

Njih dvoje su istakli značaj Dunava kao značajnog resursa Novog Sada i Srbije, te ulaganja u njegov razvoj.

Potpredsednica Vlade je istakla da je njeno ministarstvo imalo odličnu saradnju s novosadskim vlastima te da se nada saradnji i na budućim projektima.

 – Ulaganje u vodni saobraćaj Srbije 2012. godine bilo je 11 miliona evra – navela je tom prilikom Zorana Mihajlović. – Danas je to ulaganje blizu 400 miliona evra, a s koncesijama koje planiramo, biće pola milijarde. To govori o tome kako se razvijaju saobraćaj i infrastruktura zemlje. Nije bilo tako ranije, nije bilo ni toliko kilometara auto-puteva, ni toliko rekonstruisanih pruga, niti uopšte razgovora o brzoj pruzi između Beograda i Budimpešte, a daleko da je bilo uopšte priče o ulaganju u bezbednost plovidbe, kao što mi radimo na Dunavu.

Ona je naglasila da je Srbija prva zemlja u Evropi koja je duž celog toka Dunava kroz državu uložila u obeležavanje plovnog puta radi bezbednosti plovidbe. Bove koje se sada postavljaju, naznačila je ministarka Mihajlović, vrlo su važne jer omogućavaju plovidbu u svim vremenskim uslovima.

– Mi ulažemo i u druge oblasti vodnog saobraćaja, u izgradnju novih luka, u brodske prevodnice. Radiće se rekonstrukcija prevodnice na Tisi, kao što se radi „Đerdap” 1 i 2. Te bove postavićemo i duž Save. Učinićemo sve da upravljamo bezbednošću plovidbe jer su za vodni saobraćaj koridori kao što je Dunav jednako važni kao auto-put za drumski saobraćaj – poručila je potpredsednica Republičke vlade.

Kako je kazala, nastavak ulaganja u velike infrastrukturne projekte zavisi od stabilnosti i snage budžeta.

– I za novi most u Novom Sadu ćemo videti, pošto postoji velika zainteresovanost, ko će ga zaista i graditi, ali to takođe govori o zainteresovanosti investitora da budu ovde, da rade u našoj zemlji. Zato smo mi zemlja, kao jedna od retkih u Jugoistočnoj Evropi, u kojoj nijedno gradilište nije stalo, gde rade hiljade i hiljade radnika na gradilištima. Zato što mi kao država možemo da garantujemo investicije, zato što gradovi mogu da obezbede sve što je potrebno investitorima i zato se u Srbiji gradi – zaključila je ministarka za saobraćaj, građevinarstvo i infrastrukturu, dodavši da  „nema budućnosti ako ne uložimo i u komunalnu i u transportnu infrastrukturu”.

Gradonačelnik Miloš Vučević se zahvalio Zorani Mihajlović i njenom ministarstvu što postavljaju najmoderniju signalizaciju na novosadskom delu Dunava. Potom se osvrnuo na tok razgovora s potencijalnim graditeljima novog, četvrtog, mosta preko Dunava, od Bulevara Evrope do Sremske Kamenice.

– Juče smo imali razgovore s jednom kineskom kompanijom, mislim da su oni danas bili i kod potpredsednice Mihajlović – rekao je juče Vučević. – Sutra dolazi još jedna kompanija, vlada veliko interesovanje za budući most, i to je odličan znak. To nije naša maštarija, što smo osmislili u predizbornoj kampanji. Idemo ubrzano, mislim da ćemo početkom jeseni dobiti oficijelne ponude velikih kompanija koje će iskazati neke svoje planove za realizaciju tog projekta, ne samo u tehničkom smislu već i u finansijskom, i to je nešto što bi trebalo da nas raduje kao građane ovog grada. Naravno, ima tu mnogo administrativnih stvari, treba rešiti finansiranje, rešavanje imovinskopravnih odnosa, ali velike kompanije dolaze i konkretno pričaju o tom projektu.

foto: ilustracija, James Wheeler from Pexels