Veliki projekti rasprodati: Oporavilo se tržište nekretnina - Porasle cene kuća u prigradskim naseljima


70 odsto kupaca na našem tržištu kupuje gotovinom

Tržište stambenih nekretnina se oporavilo, nakon pada od skoro 70 odsto za vreme vanrednog stanja, a cene su ostale gotovo nepromenjene.

Međutim, povećana je potražnja, kao i cena, kuća u prigradskim opštinama u okolini Beograda i drugih većih gradova, kažu posrednici u prometu nepokretnosti.

U Udruženju banaka Srbije rečeno je Tanjugu da nema pada aktivnosti kada je reč o stambenim kreditima, da je trenutno registrovano oko 120.000 stambenih kredita i da je njihova prosečna vrednost oko 30.000 evra.

Predsednik UO Klastera nekretnina Nenad Ðorđević je rekao Tanjugu da se već u poslednjoj sedmici maja promet nekretnina vratio na nivo iz februara ili prve nedelje marta.

"Za razliku od zemalja gde su mere za suzbijanje korona virusa dovele do većeg pada prometa nekretnina i gde će trajno ostaviti posledice, to kod nas nije slučaj. Jer, naše tržište nije zavisno od kreditnih kupaca već je investiciono, pošto 70 odsto kupaca na našem tržištu kupuje gotovinom", navodi Ðorđević, koji je i zamenik predsednika Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti u Privrednoj komori Srbije.

Objašnjava da cene nekretnina održavaju odnos ponude i potražnje i očekuje da će potražnja u Srbiji ostati velika i da se zato neće snižavati cena nekretnina.

"U toku ove krize došlo je do preraspodele cena na tržištu, pa su tako porasle cene kuća u prigradskim naseljima i obodnim opštinama Beograda, kao što su Grocka, Barajevo, Lazarevac, Sopot... Isto je i u okolini Novog Sada. Ljudi su videli da za cenu, na primer, dvosobnog stana u Mirijevu mogu da kupe kuću sa placem i okućnicom u pomenutim opštinama", naveo je Ðorđević.

Kada je reč o stanovima, njihova cena stagnira i na istom je nivou kao i pre krize, kaže Ðorđević i dodaje da se novi stanovi prodaju i da su "svi veliki projekti rasprodati".

izvor: Tanug, agencije, foto: NSinfo, ilustracija