U Srbiji fizičko vaspitanje za sve studente prve godine bilo obavezno do 1998. godine


Vraćanje fizičkog vaspitanja na fakultete

U Srbiji je fizičko vaspitanje za sve studente prve godine bilo obavezno od 1963. sve do 1998. godine, kada je potpuno ukinuto.

Inicijativa iz 2011. godine, koju je pokrenulo Društvo pedagoga fizičke kulture Srbije rezultirala je, dve godine kasnije, usvajanjem dokumenta o vraćanju fizičkog vaspitanja na fakultete od strane Nacionalnog prosvetnog saveta. Uprkos tome, još uvek nije došlo do realizacije ovog dokumenta.

Sa druge strane, Ekonomski fakulet u Subotici je samoinicijativno kao izborni predmet uveo fizičko vaspitanje, gde studenti učestvuju u različitim aktivnostima, od maratona, do trka i sportskih turnira. Studenti koji pohađaju ovaj predmet svake godine dobijaju po 2 ESPB poena.

Takav model fizičke aktivnosti podržava i redovni profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, Dejan Madić. Prema njegovom mišljenju fizičko vaspitanje nije samo fizička aktivnost, već su potrebna i predavanja o zdravom načinu života, zdravoj ishrani  i posledicama smanjenog kretanja, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Pexels