U školama obavezne troslojne maske - a ne jednoslojne platnene


U školama će se najverovatnije održavati kombinovana nastava

U školama u Srbiji biće obavezno nošenje troslojnih maski, a ne jednoslojnih platnenih, izjavio je epidemiolog Predrag Kon.

"Ovde treba naglasiti onaj medicinski deo, a to je obavezno nošenje maski. To ne treba da budu jednoslojne platnene maske, već troslojne maske. To je vrlo važno i nije svejedno. Ukoliko se mere budu poštovale onda neće morati da se radi potpuna izolacija svakog odeljenja u koje uđe virus", izjavio je Kon.

On je podsetio da će se u školama, najverovatnije, održavati kombinovana nastava, a da će se za učenike od petog do osmog razreda naizmenično odvijati nastava na daljinu.

Kon, koji je član Kriznog štaba, rekao je i da se epidemija u Srbiji na nekim nivoima stabilizovala, ali da se aktivnost virusa veoma sporo smiruje, što se vidi kroz evidenciju onih koji se prvi put javljaju u kovid ambulante.

"Ne možemo da kažemo da smo srećni i zadovoljni kada još uvek imamo nova zaražavanja i smrtne slučajeve. Jeste se stabilizovalo na broju između 200 i 250. Moram da naglasim da mi imamo 10 odsto naših sugrađana koji ne poštuju nikakve mere i to jeste činjenica. Isto tako imamo i nepoštovanje na pojedinim mestima", rekao je Kon.

Ukazao je da je i dalje potrebno povećati kontrolu sprovođenja epidemioloških mera zaštite.

"Potrebno je pronaći efikasniji mehanizam sprovođenja kontrole koje će uključivati određene kaznene odredbe. Epidemija neće biti spuštena na nulu pre polaska u školu", naveo je Kon.

izvor: Beta, FoNet, 021.rs, agencije, foto: August de Richelieu, Pexels