"Tek ćemo odlučiti kako će izgledati polazak u ŠKOLU"


Mere daju rezultate i zaravnjuju krivu, ali nije trenutak za opuštanje

Predrag Kon o polasku dece u školu od septembra i životu sa koronom!

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon gostovao je u Jutarnjem programu Prve i ponovio da mere daju rezultate i zaravnjuju krivu, ali da nije trenutak za opuštanje.

On je komentarisao i negativne PCR testove, slučajeve reinfekcije, ali i polazak u školu kao važan epidemiološki događaj.

"Videćemo kako će izgledati polazak u školu, temeljno je to Ministarstvo razmatralo. Medicinski deo Kriznog štaba će proučiti svaki od modela dobijenih od Ministarstva. Jasno je da će doći do razređenja u učionicama. Dete koje ima tegobe neće moći da ide u školu, i imaće mogućnost da online prati nastavu. Deca imaju lakšu kliničku sliku i nema opipljivog razloga zbog čega bi lakše ili teže prenosili bolest, deca jesu prenosioci," rekao je on.

Najmlađi, smatra on, moraju da se socijalizuju i to je u redu.

"Prvačići moraju da se socijalizuju, i određen je prioritet odlaska u školu do 4. razreda. Lično mislim da je to u redu," rekao je on.

Kon je dodao da je "preumoran, ali da to nije bitno".

"Nesumnjivo je da su mere zaravnale krivu, ali ono što treba naglasiti je da opadanje broja ide polako, i najverovatnije će to dugo trajati. Ne usuđujem se da javno kažem koliko će to trajati. Utisak je da ćemo stalno imati ovakve situacije, da će duže opadati kriva, u zavisnosti od situacije. Polazak u školu biće značajan epidemiološki događaj," rekao je on.

"Virus nema radno vreme, ali različita su ponašanja ljudi u različitim dobima dana. I opijanja, i trenutno neadekvatna ponašanja, dešavaju se posle deset časova uveče. Virus je najverovatnije ostao isti, kao i reakcija organizma, ali je cirkulacija mnogo veća. Pitanje je da li je virus agresivniji, ili samo imamo takav utisak jer je masovno prisutan," rekao je on.

"Ako mladi ne budu prihvatali mere koje daju rezultate, stariji će biti itekako ugroženi, neki od mladih neće znati da su zaraženi a biće u kontaktu sa roditeljima. Taj put je opšte poznat," rekao je on.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: Andrea Piacquadio, Pexels