Rusi dolaze - cene 20 odsto niže: Šta će kupcima u Srbiji doneti ruski trgovinski lanac?


Dolazak ruskog diskontera će biti osveženje, kako za potrošače, tako i za srpske proizvođače

Ruski prehrambeni lanac MERE, ako se može verovati najavama iz medija, ulazi na srpsko maloprodajno tržište.

MERE je pridružnica ruske Torgservis grupe, osnovane 2009. godine, koja trenutno posluje na više od 800 lokacija širom Rusije pod brendom Svetofor i treći je po veličini lanac iza trgovačkih kompanija X5 i Magnit.

Mere je u januaru 2019. godine započeo poslovanje u Nemačkoj, ali je, zbog velike tražnje i nestašice robe na zalihama bio primoran da privremeno zatvori svoje prodavnice.

Otvara se više od 100 prodavnica: Ruski lanac marketa stiže u Srbiju - cene 20% niže od prosečih


Lanac Mere ima prodavnice i u Kazahstanu, Belorusiji, Kini, ali i u nama susednoj Rumuniji. Kako navode, prednosti kupovine u njihovim marketima su cene 20 odsto niže od tržišnih, a kupci "plaćaju robu, a ne marku".

"Klijenti mreže Svetofor obično su ljudi koji žele da uštede vreme i novac. Mnogi od njih su porodice sa srednjim i nižim primanjima koje pažljivo planiraju kupovinu i posećuju prodavnicu jednom do dva puta nedeljno", navode.

Žarko Grozdanić, urednik portala Retail Serbia, za B92.net navodi da je Torgservis grupa započela velike međunarodne operacije otvaranjem diskontnih prodavnica pod brendom MERE u nekoliko evropskih država.

"U Srbiji je MERE osnovan početkom godine i nalazi se u početnoj fazi poslovanja, što znači da će na otvaranje prvih prodavnica potrošači u Srbiji ipak malo pričekati. Najavljenih 100 prodavnica u Srbiji kompanija verovatno planira da otvori u narednih nekoliko godina, dok prve markete možemo očekivati već naredne godine.

U Srbiji pored Lidla, koji polako prelazi u klasičan format supermarketa, ne postoji nijedan veći domaći diskontni lanac prodavnica i to je onaj prostor koji želi da iskoristi ruska kompanija na našem tržištu", kaže Grozdanić.

Kako navodi, dolazak ruskog diskontera će biti osveženje, kako za potrošače, tako i za srpske proizvođače koji do sada nisu mogli u većoj meri da plasiraju svoje proizvode.

MERE objekti su veoma skromni, ali to ne treba da brine potrošače, ukoliko dobiju isti kvalitet po nižoj ceni.

Dodaje da je bitno istaći da se na policama MERE marketa već nalaze proizvodi iz Srbije.

Dolazak ruskog lanca svakako bi trebalo da iskoriste i ostali proizvođači, što bi uticalo na veći rast srpske privrede.

U ponudi marketa MERE nalaze se i neprehrambeni proizvodi, pa će tako i prodavci igračaka i stvari za uređenje doma u Srbiji dobiti ozbiljnog konkurenta.

izvor: b92.net, agencije, foto: ilustracija, Aleksandar Pasaric, Pexels