"Razočarani smo ovogodišnjim plasmanom na Šangajskoj listi"


Univerzitet u Novom Sadu nije više među 1.000 najbolje rangiranih univerziteta u svetu

Novosadski Univerzitet nije više među 1.000 najbolje rangiranih univerziteta u svetu, a rektor Prof. Dr Dejan Jakšić kaže da pad sa liste nije posledica pada kvaliteta, naprotiv. Novosadski univerzitet je za poslednjih godinu dana značajno napredovao ali su drugi napredovali više i brže.

"Na Univerzitetu u Novom Sadu smo razočarani ovogodišnjim plasmanom na Šangajskoj listi jer smo imali razloga za optimizam. Prema javno dostupnim bazama Web of Science, Univerzitet u Novom Sadu u prethodnih pet godina beleži konstantan porast broja objavljenih radova u prestižnim naučnim časopisima.

U 2019. godini se broj radova povećao u odnosu na 2018. godinu za 11 odsto. Dodao bih da po prvi put imamo rad jednog profesora sa Univerziteta u Novom Sadu koji je objavljen u naučnom časopisu Nature koji se posebno vrednuje prilikom rangiranja na Šangajskoj listi. Ipak, sve ovo nije bilo dovoljno ni za zadržavanje postojeće pozicije. To znači da Univerzitet u Novom Sadu napreduje, ali da drugi napreduju brže od nas što za rezultat ima pad pozicije Univerziteta u Novom Sadu na Šangajskoj listi", rekao je za Radio-televiziju Vojvodine rektor Univerziteta Prof. Dr Dejan Jakšić.

Podsetimo, Novosadski univerzitet je prethodne dve godine zauzimao poziciju između 901 i 1.000 mesta, a prvi put se na listi pojavio 2017. godine u posebnom izdanju liste koje se bavi zasebnim naučnim oblastima i tehnologijama i to u oblasti prehrambenih tehnologija, matematike i sporta.

Šangajska lista je neformalna, ali je stvar prestiža biti na njoj, jer obuhvata samo 2 odsto univerziteta u svetu. Rangiranje sprovodi šangajski Univerzitet Đao Tong od 2003. godine.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo