Penzije će se do daljeg isplaćivati u celosti


Dokle će to trajati niko nije mogao da potvrdi

Penzije za više od 1,7 miliona korisnika će se do daljeg isplaćivati u celosti.

Dokle će to trajati niko nije mogao da potvrdi, navode "Novosti" dodajući da je za sada sigurno da narednih nekoliko meseci neće biti vraćanja na isplatu u dva dela - početak i kraj meseca.

Ovakav način postojao je i ranije za vojne i korisnike poljoprivrednih penzija, a za ostale je uveden tokom vanrednog stanja, kako bi se penzionerima olakšalo podizanje novca. Pored toga, isplatom para odjednom manji su i troškovi Fonda PIO, a jednostavnija je i obrada obustava ukoliko ih ima po čeku.

Prema podacima Fonda PIO, na mesečnom nivou za isplatu penzija i ostalih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, kao što su naknada za negu i pomoć drugog lica, za telesno oštećenje, pogrebne troškove, kao i za zdravstveno osiguranje najstarijih, izdvaja se 55 milijardi dinara.

Broj primljenih zahteva za ostvarivanje prava na starosnu, prevremenu starosnu, invalidsku i porodičnu penziju je u periodu pandemije za 9,9 odsto manji od broja zahteva primljenih u istorm periodu prošle godine - kažu u Fondu.

U prvoj polovini 2020. godine, u zakonskom roku je rešeno oko 87 odsto podnetih zahteva, što znači da se od 10 primljenih zahteva 8,7 rešenja donese u periodu do 60 dana, što je nešto lošiji rezultat u odnosu na uporedni period prethodne godine.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: ilustracija