Pametne stepenice u školi u Novom Sadu - narodne mudrosti, formule iz fizike, hemije... (VIDEO)


Projekat "Pametne stepenice" prošle godine je realizovan u četiri osnovne škole širom Srbije

U susret novoj školskoj godini i da bi obradovali i motivisali učenike, direktor i nastavnici Osnovne škole "Kosta Trifković" u Novom Sadu, uz pomoć donatora, napravili su pametne stepenice. Na gotovo svakom stepeniku, đaci će od septembra moći da pročitaju i nauče neku narodnu mudrost, formulu iz fizike i hemije ili matematičku jednačinu.

Znanje je moć, kod kuće sam umesto kući sam, pi je jednako 3,14 samo su neki od ispisa koje će đaci jedne od najbrojnijih osnovnih škola "Kosta Trifković" od septembra svakodnevno čitati dok se budu penjali uz stepenice. Na ideju su došli još pred kraj školske godine u želji da ulepšaju unutrašnji ambijent, a onda je, uz pomoć donatora, dvoje nastavnika osmislilo koncept.

"Narodne poslovice koje mogu videti, naravno krećući se ovim našim stepenicama, jesu prilika da oni otkriju genijalnost, mudrost i duh naroda. Vidite i sami da ovde imamo šta je nepravilno, šta je pravilno, znači to su najčešće pravopisne greške koje učenici prave u toku svog školovanja kada pišu pismene sastave, pismene zadatke ili kada govore", objašnjava Slađana Gvojić, nastavnica srpskog jezika i književnosti Osnovne škole "Kosta Trifković".

"Razlika kvadrata, kvadrat binoma, formule za površinu i zapreminu geometrijskih tela i figura, pomoći će im naročito u onim formulama u kojima oni često greše. Ukoliko ih svakog dana uoče i ukoliko ih vide, ne samo u kabinetu za matematiku, onda će vrlo verovatno to da savladaju", smatra Rade Ugarković, nastavnik matematike Osnovne škole "Kosta Trifković".

Pored pravopisa, formula iz matematike, fizike i hemije, deo ispisa odnosi se i na sociološko-psihološki odnos među decom, u sklopu projekta "Škola bez nasilja". U daljem planu su i ideje za najmlađe đake.

Uz novi kreativni način učenja i poštovanje svih epidemioloških mera u Osnovnoj školi "Kosta Trifković" kažu da je sve pripremljeno za početak nove školske godine. Projekat "Pametne stepenice" prošle godine je realizovan u četiri osnovne škole širom Srbije, dok će ove godine akcija biti nastavljena i u Osnovnoj školi " IV kraljevački bataljon" u Kraljevu i Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Nišu.

izvor: rtv.rs