Odloženo sređivanje Pozorišnog trga u Novom Sadu


Gradska uprava za građevinsko zemljište nije uspela da, u postupku javne nabavke, nađe odgovarajućeg izvođača

Uređivanje dela gradskog jezgra odloženo je jer Gradska uprava za građevinsko zemljište nije uspela da, u postupku javne nabavke, nađe odgovarajućeg izvođača.

Nakon šest izmena i dopuna konkursne dokumentacije i dva produženja roka, jedina pristigla ponuda na tenderu ocenjena je kao neprihvat­ljiva, pošto grupa od deset predu­ze­ća, s novosadskom firmom „Energotehnika – Južna Bačka” na čelu, u svoju ponudu nije uvrstila sve navedene promene, prenosi Dnevnik.

Reč je, inače, o prvoj fazi radova, odnosno rekonstrukciji Pozorišnog trga, Uspenske ulice i dela prolaza do polukružnog trga, između Apolo cen-tra i SNP-a.

Programom uređivanja građevinskog zemljišta ove godine je za rekonstrukciju najužeg centra namenjeno više od 300 miliona dinara, a tehnička dokumentacija koštala je oko 18,7 miliona. Interesantan je podatak da su kao polazna osnova za projektovanje korišćena pobednička rešenja s arhitektonskog konkursa od pre dve godine.

Podsećanja radi, projektom je predviđeno parterno i hortikulturno uređenje, rekonstrukcija podzemnih instalacija, izgradnja javnog i dekorativnog osvetljenja i postavljanje novog urbanog mobilijara. Nakon što je posle višedecenijskog propadanja obnovljeno prilazno stepenište kod Srpskog narodnog pozorišta, okolina SNP-a će konačno, umesto ispucalog mermera, konačnom dobiti nove granitne ploče. Na raskršću Pozorišnog trga i Uspenske ulice, na zapuštenoj zelenoj površini kod nezavršene zgrade Poštanske štedionice, projektovani su fontana s plitkim vodenim ogledalom i 23 mlaznice, kao i klupe i žardinjere.

Da je Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije uspela da na tenderu odabere izvođača, sređivanje dela gradskog jezgra počelo bi najverovatnije krajem leta, ali pošto je postupak obustavljen, ostaje da se vidi da li će biti raspisana nova javna nabavka, i kada.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija