Objavljen prostorni plan za autoput Novi Sad - Zrenjanin - Beograd


Projekat podrazumeva izgradnju kompletnog profila autoputa

Prostorni plan područja posebne namene koridora autoputa Novi Sad - Zrenjanin - Beograd nalazi se na ranom javnom uvidu.

U ovom dokumentu se navodi da auto-put Beograd (Ovča) - Zrenjanin - Novi Sad predstavlja krak primarne mreže puteva Srbije. On treba da ubrza i učini efikasnijim saobraćaj na magistralnom pravcu od Beograda ka Zrenjaninu i Novom Sadu.

"U sistemu putne mreže Srbije ovaj putni pravac predstavlja osnovnu vezu na pravcu sever-jug. On povezuje Vojvodinu i Beograd, odnosno centralne i severne delove Srbije. Nastavak ovog državnog puta severno od Zrenjanina prema Novom Sadu predstavlja važnu vezu ka međunarodnom putu E-75", navodi se u prostornom planu.

Dužina koridora autoputa je 110 kilometara. Projekat podrazumeva izgradnju kompletnog profila autoputa, između Novog Sada i Zrenjanina i beogradskog naselja Ovča. I to sa svim putnim objektima i denivelacionim ukrštanjima.

"Takođe, planirana je i obnova, modernizacija i dogradnja postojeće mreže državnih puteva prvog i drugog reda u zoni koridora. Autoput mora da se izgradi tako da ispunjava sve savremene tehničke uslove, u skladu sa važećim propisima i standardima", piše u ovom dokumentu, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija