Novi Sad dobio mural Marije Trandafil - podsetnik na lik i delo naše najveće dobrotvorke (VIDEO)


Ona je iškolovala na stotine dece koji nisu imali para za obrazovanje i mislim da je to možda i najveća zadužbina koju je ona ostavila

Trg Marije Trandafil u Novom Sadu krasi i mural sa njenim likom, koji je pre par dana oslikao Uglješa Colić, doktor slikarstva. Kako kaže, on bi trebalo da služi kao podsetnik svim Novosađanima na lik i delo naše najveće dobrotvorke.

"Ona je iškolovala na stotine dece koji nisu imali para za obrazovanje i mislim da je to možda i najveća zadužbina koju je ona ostavila. Mislm da je važno da sačuvamo uspomenu na njen lik i delo i da sugrađani se sete ko je ona bila i šta je ona radila jer ona jeste naša znamenita Novosađanka", ističe Uglješa Colić.

Uglješa Colić je, kako kaže, imao veoma izazovan zadatak – Kako prikazati u jednoj slici sve ono što je Marija Trandafil bila. U tome mu je pomoglo izučavanje njenih fotografija iz različitog životnog doba. Dostojanstvenost, ozbiljnost, blag pogled i specifičan način slikanja - učinilo je da mural na trgu, koji nosi njeno ime, privuče pažnju prolaznika. Za njega lično ovo je bio način da joj se nekako oduži i sačuva uspomenu na njen lik i delo.

"Ono što jeste specifično za ovaj mural je da je on rađen klasičnim slikarskim tehnikama, koristio sam akrilne boje, zato što su one postojane, otporne su na sunce na kišu i radio sam ga direktno na zidu. Bez projektora, precrtavanja crteža ".

U svom radu sklon je ekperimentisanju različitim tehikama, kombinovanju i izučavanju drugih stilova, pa se u njegovom likovnom dnevniku mogu pronaći list do lista banatska polja suncokreta u stilu Van Goga, Pohvala ludosti, pa čak i novinarka. Umetnost smatra važnim segmentom društva i potreba za slikanjem mu nikad ne dozvoljava da miruje. Čak ni u vreme otkazivanja izložbi zbog pandemije.

"Sve izložbe koje su plairane su odložene do daljeg, tako da sam morao da se bavim nečim drugim a nisam mogao da prestanem da stvaram. Tako da onaj ko hoće on nađe rešenje".

Do nekih novih izložbi u Novom Sadu, Parizu ili Berlinu, Uglješa vredno radi i kako kaže, uvek je spreman da iznenadi svoju publiku.

izvor: rtv.rs, agencije⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...