Novi Sad, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran... Stvaranje uslova za izgradnju sanitarne deponije


Uspostavljanje regionalnog sistema upravljanja otpadom

Usvajanju Regionalnog plana upravljanja otpadom za grad Novi Sad i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas, prethodile su brojne aktivnosti, pa je tako Grad Novi Sad, kao nosilac aktivnosti u regionu, s Ministarstvom zaštite životne sredine potpisao Ugovor o sufinansiranju realizacije Projekta „Uspostavljanje regionalnog sistema upravljanja otpadom”.

– U okviru projekta je započeta izrada tehničke dokumentacije za upravljanje otpadom za grad Novi Sad i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas, a u cilju uspostavljanja regionalnog sistema upravljanja otpadom – rekla je članica Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Mira Radenović. –  Tako se stvaraju uslovi za formiranje regionalnog centra za upravljanje otpadom i izgradnju regionalne sanitarne deponije. Uporedo s izradom navedene tehničke dokumentacije, Grad Novi Sad i ostale članice regiona su s Nemačkom međunarodnom saradnjom (GIZ) potpisali Sporazum o saradnji na realizaciji projekta „Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena (DKTI)”, u okviru kojeg je izrađen Regionalni plan, a izrađuju se i lokalni planovi. Osim toga, projektuju se i grade kompostno polje i hangar za tretman zelenog otpada sakupljenog s javnih površina u gradu, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Tom Fisk, Pexels


⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...