Najava povećanja penzija i minimalne zarade


Predsednik Aleksandar Vučić poručio je penzionerima da budu spokojni, jer penzije ne samo da će biti sigurne i redovne, već i povećane, i to, kako je istakao za Pink, ne beznačajno veće.

Takođe, najavio je da će država tražiti da se uveća minimalna zarada u 2021. godini i da će pomoći poslodavcima kroz uvećanje neoporezivog dela osnovice, kako ne bi počeli da otpuštaju radnike.

Verujem da će svi biti zadovoljni, dodao je Vučić.

Ukazao je da je Srbija u drugom kvartalu spustila nezaposlenost na ispod 7,5 odsto, što je istorijski minimum, na nivou najrazvijenijih zemalja.

Kaže da će to biti zvanično saopšteno u ponedeljak i da je po tome Srbija prvi put, i to u doba korone, iznad proseka evropskih zemalja i na nivou onih najrazvijenijih po tom pitanju.

Nikad manje nezaposlenih nismo imali u istoriji Srbije, ne od devedesete prošlog veka, već od 1878. godine, rekao je Vučić, napomenuvši da tada nije postojala Evrostat metodologija.

Objašnjava da se to dogodilo zato što su mere države bile ciljane i pametno osmišljene i napravile izuzetan efekat, kako kaže MMF.

”Rekli smo ljudima da će dobiti novac ako prijave svoje radnike i ne otpuste više od 10 odsto zaposlenih i počeli su da prijavljuju svoje radnike i oni koji to pre nisu radili".

Naglašava po pitanju penzija da penzioneri mogu da budu sigurni da će penzije budu redovne i podsetio da je usvojen švajcarski moderl uvećanja penzija na osnovu kojeg će i biti uvećane penzije.

Nadam se da će država moći da pomogne poslodavcima bar za dve trećine povećanja minimalca, naveo je Vučić dodajući da država, ipak, ne može da udovolji "pustima snovima" pojedinih poslodavaca.

Podsetio je da je minimalac pre sedam godina bio 15.900 dinara, a da je sada preko 30.000 dinara.

Kaže da Hrvatska ima 55.000 novih nezaposlenih, kao i da je pad BDP bio veći u Srbji 2008. i 2010. nego sada kada je korona.

Izrazio je očekivanje da će ove godine prviredni rast Srbije biti oko nule.

izvor: Tanjug, agencije, foto: Pexels