Kupujemo banane, limun, svinjetinu - Najviše prodajemo Rumunima, a kupujemo od Nemaca


Za prvih šest meseci izvezeno je kukuruza za 190 miliona evra

Za prvih šest meseci vojvođanski privrednici realizovali su 40,9 odsto ukupne spoljnotrgovinske razmene agrara Republike Srbije, što je oko milijardu evra, i 11,2 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

– Izvoz agrara međugodišnje posmatrano u AP Vojvodini veći je 6,6 odsto, dok je uvoz veći 22,8 odsto – ističe  za Dnevnik predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević.

Zanimljivo je da je proizvod s najvećim učešćem u izvozu agrarnih proizvoda u Srbiji kukuruz, a gotovo tri četvrtine od toga su izvoznici iz APV. Za prvih šest meseci izvezeno je kukuruza za 190 miliona evra. Upoređivanjem s prethodne dve godine, beleži se konstantan rast izvoza. S druge strane, u prvoj polovini godine beleži se najveći rast kod izvoza soje od 57,8 odsto.

Najznačajniji uvozni proizvod su banane, a za prvih šest meseci najveći rast zabeležen je kod uvoza svinjskog mesa i limuna.

– Rast uvoza limuna mogao bi se objasniti činjenicom da je u drugom talasu korone prodaja zdrave hrane u maloprodaji porasla oko 40 odsto, a voća 20 procenata. Inače, u prvih šest meseci u Vojvodini beleži se porast prometa robe na malo u trgovini od 2,9 odsto. Dosadašnje mere Vlade uticale su bitno, osim očuvanja radnih mesta i opstanka malih i srednjih preduzeća, i na potrošnju – ističe Vučurević.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Arminas Raudys, Pexels