Kreću zvanični pregovori o minimalcu - izvesno da neće biti u visini minimalne potrošačke korpe


Pregovori o minimalcu treba da se završe po zakonu do 15. septembra

Pregovori članova Ekonomsko-socijalnog saveta o visini minimalne zarade u 2021. godini, zvanično će početi danas, potvrđeno je Tanjugu u Uniji poslodavaca Srbije (UPS).

Na sastanku će biti pregovarački timovi Saveza samostalnih sindikata Srbije, UGS Nezavisnost, UPS-a i Ministarstva za rad.

Počasni predsednik UPS-a Nebojša Atanacković rekao je Tanjugu da se ne može očekivati od poslodavaca koji nemaju mogućnosti da povećaju minimalne zarade koliko to očekuju sindikati.

Atanacković napominje da je pitanje minimalne potrošačke korpe i visine minimalca čisto socijalno pitanje pre svega za državu, a ne stvar poslodavaca kojima je u fokusu odnos zarade i produktivnosti privrede.

"Činjenica jeste da bi bilo dobro da je minimalna zarada veća, ali sve zavisi od privredne aktivnosti. Besmisleno je tražiti nešto od poslodavaca ako za to nema mogućnosti", naveo je on.

Podseća da u Srbiji minimalac prima oko 350.000 ljudi, što je oko 15 odsto svih zaposlenih u zemlji.

Atanacković kaže da je jasno da višečlana porodica ne može da živi od 30.000 dinara, ali i da je "apsurdno" da samo jedan član porodice radi za minimalac i tako izdržava porodicu.

Sindikati imaju od ranije poznate zahteve, a to je da minimalna zarada treba da dostigne vrednost minimalne potrošačke korpe do 2021. godine, što je oko 37.500 dinara.

Predstavnici SSSS i UGS Nezavisnost su, ipak, prethodnih dana izrazili spremnost da pregovaraju o tom zahtevu zbog vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom virusa korona.

Poslodavci poručuju da minimalac ne treba povećavati paušalno već prema rastu BDP-a i inflacije koja se očekuje u narednoj godini, kao i da bi pristali i na veći rast minimalca pod uslovom da im država to nadoknadi kroz smanjenje troškova.

Takođe, ranije su predložili da se minimalac privremeno "zamrzne" pošto još nije formirana nova vlada ili da se do kraja godine odloži donošenje odluke o povećanju minimalca, kako bi se videlo koliki će biti rast privrede u ovoj godini.

Pregovori o minimalcu treba da se završe po zakonu do 15. septembra.

Prošle godine minimalac je povećan sa 27.000 dinara na oko 30.000 dinara.