Kao ratni zarobljenik - Na kraju Drugog svetskog rata spasio Petrovaradinsku tvrđavu od rušenja (VIDEO)


Želja istraživača je da tunel ispod Tvrđave ponese naziv svog spasioca

Istoriju Novog Sada i Petrovaradina obeležili su mnogi.

Jedan od njih zasigurno je i Italijan Đildo Pesa-Pane, za koga mnogi nisu čuli, a koji je na kraju Drugog svetskog rata spasio tvrđavu od rušenja.

U ovom železničkom tunelu kroz tvrđavu, ali i na mostu nemački vojnici su prilikom povlačenja 1944. godine postavili 30 vagona municije i eksploziva. Namera im je bila da miniraju most, kao i tunel. U toj nameri osujetio ih je tada Đido Pesapane koji je kao ratni zarobljenik bio angažovan na prenošenju eksploziva.

"Tada 24-godišnji mladić je presekao žice i sprečio da Nemci miniraju tunel. Most nije uspeo zato što je bila prejaka straža, ali s obzirom na količinu eksploziva koji je bio u tunelu spasio je trvđavu od sigurnog rušenja", kaže Nenad Šeguljev, fotograf i hroničar.

Na taj događaj i dalje podsećaju stubovi starog srušenog železničkog mosta. Na njima bi mogao ponovo da bude podignut most, koji će spajati Novi Sad i Petrovaradin.

U Novom Sadu postoje planovi da se ovaj tunel u kom je Đildo Pesapane izveo svoju akciju ponovo rekonstruiše i stavu u funkciju. Želja istraživača je da tada taj tunel ponese naziv svog spasioca.

Inače, i posle rata Đildo Pesapane je ostao u Petrovaradinu, gde se oženio i dobio ćerku. Život ga je zatim odveo u Erdevik, pa u Italiju.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: facebook.com/stare.ns