I u 21. veku trebaće nam frizeri, moleri, farbari, bombondžije, jorgandžije...


Zanatlije i zanatska udruženja uskoro bi mogli dobiti dugoočekivani zakon o zanatstvu pošto je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj NALED uradila Predlog nacrta regulative.

Kako je nedavno NALED saopštio, Nacrt zakona o zanatstvu mogao bi se naći u skupštinskoj proceduri čim se formira vlada Srbije, s tim što smatra da Nacrt treba da prođe javnu raspravu i da u njoj učestvuju ne samo zanatlije i zanatska udruženja već i predstavnici ugostiteljske i hotelske privrede, pa i turističke organizacije, da bi se došlo do regulative koja bi doprinela ekspanziji zanatstva.

U ranijim izjavama zanatska udruženja isticala su da im treba praktičan zakon usmeren ka malim i srednjim preduzećima koji treba da odredi mesto i ulogu zanatstva u privrednom okrženju, uslove rada, obrazovanje kadrova i jasno razgraniči zanatske radnje i samostalne zanatlije. Ujedno su skretali pažnju na to da regulativa mora da sadrži postojanje zanatske komore koja bi imala javno ovlašćenje i mogla da učestvuje u raspravama o zanastvu.

Koliko od toga ima u Nacrtu, videće se kada Predlog zakona o zanatstvu bude predstavljen javnosti, ali po onome što poručuju iz NALED-a, u njemu su u prvom redu prepoznati stari i retki zanati, a potom i ostali. Tako malobrojne bombondžije, jorgandžije, vunovlačari, užari, opančari… a potom i frizeri, moleri, farbari… mogu očekivati promene u odnosu na dosadašnje prilike u kojima su stvarali i ostvarivali dobit, pogotovo što NALED predlaže niz pogodnosti da zanatstvo oživi i razvija se.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Pexels