Falsifikovanje meda prisutno svuda - nekada teško raspoznati pravi od lažnog


Cene meda se mogu samo povećati

Blaga zima koja je iza nas i hladno proleće jedan su od uzroka za lošu godinu za pčelare, a cene meda se, po navodima pčelarskih udruženja, mogu samo povećati, budući da su veoma niske.

Pčelari zbog smrzavanja bagrema u cvatu i loše sezone na suncokretovoj ispaši posluju bez pokrivenih troš­kova proizvodnje, a kako se čini, situacija za pčelare iz Novog Sada i njihove pčele neće se popraviti do kraja godine.

– Još uvek nemamo pregled sezone jer ona još uvek traje, ali nisam optimističan – kazao je zamenik predsednika Društva pčelara „Jovan Živanović” Đorđe Mrkić, prenosi Dnevnik.

– Po našim procenama, prinosi su umanjeni 80 odsto u odnosu na višegodišnji prosek. Imali smo suviše toplu zimu, a u martu i aprilu mraz, pa je i paša bagrema, lipe, a i suncokreta, veoma loša.

Po njegovim rečima, ove godine je u Vojvodini utrošena velika količina herbicida i insekticida, a prskanje voća rezultiralo je umiranjem pčela.

Jedan od većih problema s kojima se pčelari svakodnevno suočavaju je i „falsifikovanje meda”, što podrazumeva lažno predstavljanje proizvoda koji izgledom podseća na med, ali se sastav u potpunosti razlikuje.

– Falsifikovanje meda je prisutno svuda, a zahvaljujući akcijama pčelarskih organizacija, taj trend je smanjen tokom prethodnih godina – kazao je sagovornik Dnevnika. – Nekada je teško raspoznati pravi med od lažnog jer su se prodavci tih proizvoda veoma izveštili.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Three-shots from Pexels


⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...