"Džungla" u Novom Sadu postala izvorište komaraca


Reč je o više zapuštenih i zaraslih parcela na Detelinari, iza Tržnog centra „Merkur” i podvožnjaka na početku Partizanske ulice.

– Tokom monitoringa odraslih komaraca, koji smo redovno sprovodili u tom delu grada, primećeno je značajno prisustvo jedinki te invazivne vrste komaraca – objašnjava menadžer „Ciklonizacije” za odnose s javnošću Dario Aćimović.

– Dosta vremena trebalo nam je da pretražimo šire područje, a prolaz do tog žarišta komaraca naše ekipe morale su da prokrče trimerima i mačetama. Osim što su zarasle u vegetaciju, na tim pacelama ima i zapuštenih pomoćnih objekata, smeća, saksija, kofa i ambalaže i drugih predmeta, koji su puni vode. Tamo smo zatekli rojeve tih komaraca, dok su navedeni predmeti s vodom puni njihovih larvi. Tako smo u samom Novom Sadu dobili idealno izvorište tigrastih komaraca, odnosno žarište s kojeg su se širili po okolini.

Stoga su operativci „Ciklonizacije” izveli larvicidne tretmane, kao i tretman protiv odraslih formi termalnim zadimljavanjem. Da bi efekat bio potpun, narednih dana tretmani će biti izvedeni u širem području.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Ciklonizacija