Česmi iz 1799. godine potrebna kompletna zamena instalacija - Objekat suviše važan da bismo ga svake godine krpili


Potrebna kompletna zamena instalacija - a ne krpljenje

Po nalogu nadležnih iz karlovačke opštine, u utorak je radnik preduzeća „Cakić-inženjering”, koje je 2007. učestvovalo u generalnoj restauraciji česme „Četiri lava”, prepoznatljivog simbola Sremskih Karlovaca i spomenika kulture od izuzetnog značaja, pokušao da otkloni kvar zbog kojeg je voda curila ne samo kroz za to predviđene cevi nego i između mermernih  ploča.

Kako je tom prilikom rekao, pretpostavka je da su naslage kamenca na cevima usled smanjenog pritiska vode, što je bio zahtev opštinskih vlasti radi uštede, uzrokovale pomenute probleme i da će se pronaći način da do toga više ne dolazi. Iako je rekao da će za dva dana kvar biti otklonjen, česma je i dalje bez vode, a mermerna ploča skinuta s južne strane česmenog stupca da bi mogao da priđe instalacijama, prekjuče i juče pre podne, bez ikakvog nadzora i zaštite, stajala je u bazenu fontane, prenosi Dnevnik.

Direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa smatra je česmi iz 1799. godine potrebna kompletna zamena instalacija, a ne krpljenje kakvo se sprovodi, i dodaje da ustanova na čijem je čelu nije izdala mere tehnike zaštite za radove jer nisu tražene, iako bi morale biti, pošto je reč o objektu od izuzetnog značaja.

– Objekat je suviše važan da bismo ga svake godine krpili na taj način, i tako se može raditi beskonačno – kaže Vapa.

– To je primer kako se sanira posledica, a ne otklanja uzrok. Kod česme treba da se zameni kompletna vodovodna instalacija. Kod nas postoji projekat, ali, ako treba, sačiniće se novi, koji će predvideti demontažu cele česme i izradu novih instalacija, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: novisad.rs