Atina u centru Novog Sada - Od male radnje do elitne poslastičarnice


Poslastičarnica Atina je najstarija poslastičarnica kod nas

Priču o današnjoj Atini, a nekadašnjem Zagrebu i Moskvi za Dnevnik upotpunjuje članica Udruženja turističkih vodiča Novog Sada Biljana Milošević.

O njenoj ljubavi i posveti svom gradu, profesiji vodiča i pomenutom udruženju govori činjenica da je članica tog udruženja od 1989. godine, dok je ono osnovano 1986. godine.

– Poslastičarnica Atina je najstarija poslastičarnica kod nas, a Jakob Dornšteter je bio preduzetnik koji je izuzetno voleo svoj posao, čak je četiri puta renovirao poslastičarnicu – navela je Biljana Milošević.

– Devojke koje su tamo radile su bile u potpuno beloj uniformi i imale su beli cvetić u kosi.

Posle Drugog svetskog rata poslastičarnica menja ime u „Moskva” zbog dobrih odnosa s Rusijom. E, onda kada smo 1948. godine rekli to istorijsko „Ne” Staljinu, promenili smo ime u „Zagreb”. Onda smo došli do nekih drugih istorijskih problema te se naziv promenio četvrti put u „Atina”. Volim da se našalim i da kažem da se nadam da će naši prijateljski odnosi ostati dobri pa da nećemo više menjati ime.

Pročitajte više, izvor: dnevnik.rs, foto: NSinfo


⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...