8.800 novih stabala za čistiji vazduh u Novom Sadu


Uspela velika akcija 10.000 stabala za Novi Sad

Po rečima članice Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Mire Radenović, saobraćaj je bio glavni izvor zagađenja vazduha u Novom Sadu, a to je i dalje.

Zagađen vazduh, naročito u urbanim sredinama, postao je globalni problem, pa ni naš grad ne izostaje.Po rečima članice Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Mire Radenović, saobraćaj je bio glavni izvor zagađenja vazduha u Novom Sadu, a to je i dalje.

– Nabavka autobusa koji kao pogonsko gorivo koriste gas svakako daje veliki doprinos smanjenju zagađenja vazduha, ali se značajni i jasno vidljivi rezultati mogu očekivati tek s drastičnom promenom ukupnog voznog parka, kako putničkih automobila i teretnih vozila, tako i radnih mašina – rekla je za DnevnikMira Radenović.

– Imajući u vidu tu činjenicu, Gradsko veće je dalo preporuku svim javnim, javnim komunalnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad, da u postupku nabavke motornih vozila i radnih mašina prednost daju onima koja manje zagađuju životnu sredinu. Tu se misli na motorna vozila koja koriste alternativna goriva i s alternativnim pogonom. Tako se, osim doprinosa poboljšanju kvaliteta vazduha, pruža i primer dobre prakse i društveno odgovornog ponašanja privrednim i poslovnim subjektima koji deluju na teritoriji grada, kao i svim građanima.

Po njenim rečima, kvalitet vazduha se prati u skladu s Programom kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji Novog Sada koji donosi Gradsko veće, uz pribavljenu saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine. Studija koju je uradio Institut za javno zdravlje Vojvodine predstavlja osnovu za izradu tog programa.

– U skladu s Programom, kvalitet vazduha se prati na uglu Rumenačke ulice i Bulevara Jaše Tomića, kod mesne zajednice Kać, u Kralja Petra Prvog 2 u Kaću, u JKP „Vodovod i kanalizacija”, PPDV Sunčani kej 41 i u SOS Dečjem selu „Dr Milorad Pavlović” u Sremskoj Kamenici – kaže Mira Radenović. – Detaljne informacije o mernim mestima i parametrima koji se prate, kao i rezultate praćenja, moguće je videti na sajtu Gradske uprave za zaštitu životne sredine.

Da bi se poboljšao kvalitet vazduha, prošle godine je, između ostalog, pokrenuta velika akcija „10.000 stabala za Novi Sad”, koja osim povećanja broja stabala drveća, treba da ukaže na njihov značaj, naročito u urbanim sredinama, i da podstakne građane na lični doprinos očuvanju i unapređenju zelenila. U 2019. godini zasađeno je 6.354 stabla drveća, a za 2020. godinu planirano je sađenje još 8.800, što znači da će već u ovoj godini broj od 10.000 biti značajno nadmašen.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo