Srbija najveća ekonomija na Zapadnom Balkanu i važan deo sredstava EU će biti na nju usmeren


Što se brže bude oporavljala ekonomija EU, to će i Srbiji biti bolje

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da je u budžetu EU za period od 2021. do 2027. godine obezbeđeno 12,5 milijardi evra za pretpristupne fondove namenjene zemljama u procesu proširenja, od kojih će važan deo sredstava biti usmeren na Srbiju.

"Smatra se da je Srbija najveća ekonomija na Zapadnom Balkanu po veličini i važan deo sredstava će biti na nju usmeren", rekao je Fabrici za RTS.

Kako je naveo, Srbija još nije članica EU, ali je blizu EU, te se očekuje da mnogo brži ekonomski oporavak EU utiče i na ekonomiju Srbije.

Podseća da 67 odsto spoljnotrgovinske razmene Srbije usmeren ka EU, kao i da većina stranih investicija u Srbiju dolazi iz EU.

"Što se brže bude oporavljala ekonomija EU, to će i Srbiji biti bolje", naveo je Fabrici.

Dodaje i da je budžet EU orjentisan na digitalnu agendu, zelenu ekonomiju, što će se reflektovati i na Srbiju.

Upitan da li Srbija može da očekuje dodatnu podršku od EU, pored 93 miliona evra koji su najavljeni za borbu protiv kovida, Fabrici kaže da je već utrošeno 15 miliona evra na hitnu medicinsku pomoć, da je potpisan ugovor o finansiranju zapošljavanja medicinskih radnika, te da je EU otvorena za nove zahteve koje srpska vlada bude uputila.

Podsetio je i da je na Samitu u Zagrebu dogovoreno da će EU izneti jedan paket ekonomskog oporavka za Srbiju i Zapadni Balkan i da će se videti i dodatna sredstva koja će Srbija moći da upotrebi za ekonomski oporavak.

Lideri EU 27 postigli su juče, posle maratonskih višednevnih pregovora, dogovor o višegodišenjem zajedničkom budžetu i fondu za opravak.

Ukupan iznos paketa za oporavak je 1.824 milijarde evra, od čega se 1.074 miljarde nalazi u okviru zajedničkog budžeta za period od 2021. do 2027. godine.

Fond za oporavak EU iznosi 750 milijardi evra, a čine ga 390 miljardi bespovratne pomoći i 360 milijardi zajmova.

izvor: Tanjug, agencije, foto: Karolina Grabowska, Pexels

Kako će izgledati novi most u Novom Sadu? Predstavljena idejna rešenja - izgradnja ranije nego što je predviđeno (FOTO, VIDEO)

Ministar građevinarstva: Imaćemo praktično jedan grad, Beograd i Novi Sad će se spojiti