Seoska domaćinstva puna - smanjen broj noćenja u novosadskim hostelima


Sistem vaučera dao pozitivne rezultate u Vojvodini

U prethodnih pet meseci beleži se smanjenje turističkog prometa: 57 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U junu i julu, za razliku od gradova gde je popunjenost smeštaja u hotelima od 10 do 15 procenata, u ruralnim sredinama prednjači, između 65 i 100 odsto, u zavisnosti od destinacije, proizvoda i usluga.

Težak period je iza njih a takav im i predstoji, kažu u jednom novosadskom hostelu koji sada beleži oko 100 noćenja na mesečnom nivou dok je prethodne godine taj broj bio 10 puta veći. Preko vaučera imali su samo četiri gosta u smeštaju dok su prošlog meseca tu bila svega dva stranca koja su čekala na test za kovid kako bi se vratili u svoju zemlju, prenosi RTV.

Sistem vaučera je dao pozitivne rezultate u Vojvodini, to potvrđuje i popunjenost pre svega privatnih smeštajnih kapaciteta i seoskih turističkih domaćinstava.

"Tako recimo na području Palića, na osnovu postojećih rezervacija, gotovo svi smeštajni kapaciteti privatni su popunjeni do sredine septembra, slična situacija je i u Beloj Crkvi, Žablju, takođe znatna popunjenost jeste i na teritoriji Vrdnika", kaže Milica Šušnjić iz Turističke organizacije Vojvodine, prenosi RTV.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: Andrea Piacquadio, Pexels