Saradnja Vojvodine i nemačke Pokrajine Baden-Virtemberg


Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je posredstvom video linka razgovarao sa predsednikom Vlade nemačke
Pokrajine Baden-Virtemberg Vinfredom Krečmanom i predsednikom Veća Distrikta Štutgart Volfgangom Rajmerom.

„Cilj nam je da postojeću izuzetno dobru saradnju sa jednom od ekonomski najrazvijenijih nemačkih pokrajina osnažimo sa što više konkretnih rezultata u skladu sa mogućnostima zbog pandemije izazvane virusom kovid 19“, ocenio je predsednik Mirović.

On je podsetio da Pokrajinska vlada i Distrikt Štutgart, jedan od četiri administrativna centra Baden-Virtemberga, imaju institucionalnu saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa, posebno u oblastima obrazovanja i poljoprivrede, regionalnog razvoja i partnerstva između lokalnih samouprava.

U AP Vojvodini nemačke kompanije nalaze se pri samom vrhu stranih direktnih investicija, i ukupno u našoj zemlji zapošljavaju oko 60.000 radnika.

„To je podatak koji ukazuje na snažno partnerstvo naših zemalja i koliko je značajan nemački privredni doprinos u našoj zemlji“, ocenio je predsednik Mirović.

Tokom onlajn konferencije bilo je reči o intenziviranju saradnje u oblasti poljoprivrede i povezivanju naših instituta sa partnerima iz Baden-Virtemberga kao i o unapređivanju saradnje u oblasti vinarstva.

„Mi smo zadovoljni saradnjom koju ostvarujemo sa Pokrajinom Baden-Virtemberg. Potencijala ima puno i želimo da nemački partneri uvide dodatni prostor u kojem možemo razvijati saradnju“, naglasio je predsednik Mirović.

Predsednik Vlade Baden-Virtemberga Vinfred Krečman istakao je ovom prilikom da je veoma zadovoljan saradnjom sa Pokrajinskom vladom i institucijama u AP Vojvodini, i izrazio uverenje da će se ta saradnja nastaviti i intenzivirati i u godinama pred nama.

Nemačka Pokrajina Baden-Virtremberg jedan je od najbogatijih regiona u Evropi a po ekonomskoj snazi drugi po jačini u SR Nemačkoj. Distrikt Štutgart administrativni je centar u ovoj pokrajini i sedište brojnih svetskih kompanija.

Konferenciji su prisustvovali i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević i direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj.

Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Najveće gradilište u Novom Sadu: 2.000 stanova na Jugovićevu - po veličini odmah iza Beograda na vodi