Raste fabrika čokolade: Bari Kalebo ubrzano gradi kompleks u Novom Sadu - plate na nivou evropskog proseka


Gotovo sve čokolade koje poznajemo su zapravo Bari Kalebo čokolade

Uz regionalni put M-7 prema Zrenjaninu uveliko se gradi kompleks buduće fabrike čokoladae belgijsko-švajcarske kompanije Bari Kalebo.

Kako su se reporteri Dnevnika uverili na licu mesta, radovi su uveliko u toku.

Na Zrenjaninskom putu gradi se fabrika vredna 50 miliona evra, koja bi trebalo da zaposli 100 radnika i da na tržište regiona isporučuje 50.000 tona čokolade godišnje.

Najavljeno je da će fabrika biti gotova početkom 2021. godine. Početkom marta polaganjem dve velike čokoladne kocke u temelje buduće fabrike u Novom Sadu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i regionalni potpredsednik za Istočnu Evropu, Bliski istok i Afriku Rohier van Slehter simbolično su označili početak izgradnje jednog od najvećih i najsavremenijih takvih pogona u svetu.

Najavljeno je da će plate u Bari Kalebou za inženjere i tehnologe će biti na nivou evropskog proseka, a značajno iznad srpskog proseka za one druge, obične radnike. Na istom placu biće i čokoladna akademija, što će značiti dodatni angažman naših ljudi, naših fakulteta, Novosadskog univerziteta...

Gotovo sve čokolade koje poznajemo su zapravo Bari Kalebo čokolade.

U ovom delu Evrope biće to najveća fabrika čokolade, to će mnogo značiti za prerađivačku prehrambenu industriju Republike Srbije, u kojoj smo, inače, u industrijskom smislu, imali najviše problema, rekao je prilikom početka izgradnje fabrike u Novom Sadu predsednik Srbije Aleksandar Vučić. I najveći deo sirovina nabavljaće s teritorije Republike Srbije, što će da stvori dodatni lanac i zapošljavanja i profita, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Marta Dzedyshko, Pexels