Postavljen semafor kod Jodne banje - pušta se u probni rad


Završeni radovi na postavlјanju semafora na raskrsnici ulica Futoška i Nikole Tesle

Gradska uprava za građevinsko zemlјište i investicije obaveštava javnost da su završeni radovi na postavlјanju semafora na raskrsnici ulica Futoška i Nikole Tesle (kod Jodne banje) i da će od 28.07. ovaj semafor biti pušten u probni rad, odnosno na treptač, što je uobičajena procedura da bi se korisnici navikli na novopostavlјenu signalizaciju. Kada istekne probni režim i ishoduje se upotrebna dozvola, semafor će biti pušten u redovan rad.

Osnovna potreba za semaforizovanjem ove raskrsnice je omogućavanje bezbednog prelaska pešaka i biciklista preko saobraćajnice sa tri saobraćajne trake po smeru, kao i lakšeg uklјučivanja vozila iz Ulice Nikole Tesle na Futošku ulicu.

Kako bi se bezbednost saobraćaja podigla na viši nivo, a da se pritom što manje remete tokovi vozila koja se kreću Futoškom ulicom, predviđen je detektorski sistem rada ovog semafora. Detektorska najava vozila koja iz sporednog pravca (iz Ulice Nikole Tesle) skreću levo obavlјaće se preko induktivne petlјe, dok će pešaci pritiskom na taster, koji se nalazi na semaforskom stubu, omogućiti pojavu zelenog svetla i obezbediti siguran prelazak preko kolovoza. Kako bi se omogućila veća protočnost saobraćaja, novoizgrađeni semafor radiće u koordinaciji sa drugim semaforima u Futoškoj ulici.

Pored postavlјanja saobraćajne signalizacije, na predmetnoj raskrsnici izvršeni su i građevinski radovi. Na pešačkim prelazima su uspravni ivičnjaci zamenjeni upuštenim, a na biciklističkim stazama ivičnjaci su ukinuti u potpunosti.

Apelujemo na vozače da povećaju opreznost i da dodatno obrate pažnju na novopostavlјenu saobraćajnu signalizaciju u veoma frekventnoj Futoškoj ulici.