Od septembra veći računi za struju? Stručnjaci tvrde da nema razloga za poskupljenje


Odluka o novom poskupljenju doneta je na osnovu analize stanja u Elektroprivredi Srbije

Od 1. septembra struja u Srbiji najverovatnije će poskupeti od 7,7 do 7,9 odsto, piše "Blic".

To znači da će prosečan račun građana u Srbiji biti veći za oko 230 dinara.

Prosečna mesečna potrošnja domaćinstva je oko 400 kilovata, pa sa sadašnjom cenom, sa porezima i akcizom, prosečan mesečni račun za struju iznosi 2.930 dinara. Sa povećanjem od 7,9 odsto, prosečno poskupljenje će iznositi 231 dinar, a prosečan račun će biti 3.161 dinar.

Odluka o novom poskupljenju, kako je pisao "Blic", doneta je na osnovu analize stanja u Elektroprivredi Srbije, koja je urađena na zahtev Međunarodnog monetarnog fonda, a koja je pokazala da je cena proizvodnje električne energije viša od prodajne za domaćinstva i male kupce.

S druge strane, kako piše list "Danas", stručna javnost negira tvrdnje da EPS struju prodaje po nižoj ceni od proizvodne, a u Ministarstvu rudarstva i energetike nisu upoznati sa tim da je urađena bilo kakva analiza o potrebi da struja u Srbiji poskupi. O tome da li će i kad struja poskupeti nisu imali komentar.

"Mi takvu analizu u Ministarstvu nemamo niti smo je radili. Ništa o tome nam nije poznato sem onog što se moglo pročitati u nekim štampanim medijima", kažu za list "Danas" u Ministarstvu.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović ističe da tvrdnje da EPS prodaje struju po nižoj ceni od proizvodne apsolutno netačne i nelogične.

"Dovoljno je da proizvodna cena struje bude četiri evrocenta po kilovat-satu da budete u mogućnosti da je posle prodate i ostvarite profit. EPS ima za 50 odsto povoljniju cenu od te kada je reč o proizvodnji struje i nema problem da ostvari profit od njene prodaje potrošačima. Stoga takve tvrdnje nisu realne. EPS ostvaruje gubitke zbog neadekvatnog upravljanja i nesposobnosti da se otklone gubici u sistemu a ne zbog cene struje. Shodno tome ne postoji nijedan jedini razlog da struja u Srbiji poskupi. Naročito ne u ovom trenutku kada je zemlja suočena sa nastupajućom ekonomskom krizom", navodi sagovornik lista "Danas".

Da struja ne treba da poskupi smatra i generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić.

"Niti je skočio evro niti je poskupeo ugalj, pa prema tome ne vidim razlog zašto bi struja u Srbiji trebalo da poskupi. Takođe nisam primetio bilo kakvu zvaničnu informaciju da će do toga da dođe. Ukratko uslovi za poskupljenje električne energije u Srbiji ne postoje", navodi Vuletić.

Agencija za energetiku Srbije saopštila je da joj nije dostavljen zahtev Elektroprivrede Srbije za promenu cene struje.

Cene struje u Srbiji se formiraju na osnovu metodologije koju je donela Agencija za energetiku.

"Energetski subjekti koji obavljaju regulisane energetske delatnosti obračunavaju regulisane cene i donose akt o cenama koji dostavljaju Agenciji na davanje saglasnosti. U postupku obrade zahteva za davanje saglasnosti na akt o cenama Agencija analizira dostavljene energetsko-tehničke i ekonomsko-finansijske podatke i dokumentaciju i utvrđuje da li su regulisane cene određene u skladu sa metodologijama", kažu u Agenciji za energetiku.

Poslednje poskupljenje struje u Srbiji, od 3,9 odsto, bilo je u decembru prošle godine, tako da prosečna cena kilovata za domaćinstva iznosi trenutno oko 7,3 dinara, bez poreza i taksi.

izvor: Blic, Danas, 021.rs, agencije, foto: ilustracija

Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Najveće gradilište u Novom Sadu: 2.000 stanova na Jugovićevu - po veličini odmah iza Beograda na vodi